Home / Design  / Cele 5 mari tendințe pentru baia anului 2023, potrivit designerilor

Cele 5 mari tendințe pentru baia anului 2023, potrivit designerilor

Pandemia ne-a învățat să ne prețuim mai mult locuințele și să descoperim în ele spații confortabile care să ne relaxeze mai mult timp din zi decât până acum. O baie fierbinte e un bun remediu pentru îndepărtarea anxietăților, așa că anul 2023 pune în prim-plan sala de baie, iar designerii se străduiesc să o transforme dintr-un simplu spațiu pentru spălare într-un adevărat paradis. Să vedem cum ar trebui să arate baia anului 2023!

 

11 creatori de top își împărtășesc părerile despre viitorul sălii de baie

 

Baia a devenit cel mai căutat spațiu din casă pentru relaxare sau intimitate, iar acest lucru este valabil mai ales după COVID, când toți am avut mai mult timp să ne concentrăm asupra bunăstării noastre”, spune Barbara Sallick, co-fondatorul Waterworks și autorul cărții The Ultimate Bath (Rizzoli, 2022). „Baia nu mai este lăsată la urmă în proiectele de design de interior. De fapt, fie că încep să construiască o casă nouă sau se angajează într-o renovare, acum clienții dedică mai mult timp pentru o planificare mai atentă, dar și o parte generoasă din buget pentru designul băilor.”

 

Indiferent dacă aveți o construcție nouă în derulare sau doar renovați, următoarele tendințe sunt aplicabile pentru o gamă largă de stiluri de design și pot funcționa la o varietate de dimensiuni. Puțină inspirație de la designeri de top nu strică și vă va folosi, cu siguranță, la următorul proiect. Iată care vor fi cele 5 mari tendințe pentru baia anului 2023, potrivit designerilor.

 

Un design general mai atent

 

Sallick spune că, deși o baie albă, clasică, nu se va demoda niciodată, a observat o creștere continuă a interesului pentru mai multă culoare, textură și modele decorative în spațiile de spălare. Ea notează că din ce în ce mai mulți clienți solicită accesorii mai moderne, în forme sofisticate și caută linii simple, elegante și finisaje mai închise la culoare. Designerul Jill Croka din Tulsa crede că pereții și cabinele de duș tencuite vor fi, de asemenea, în tendințe în noul an, precum și corpurile sanitare sculpturale care au echilibrul ideal între formă și funcție. „Tendințele pentru baie în 2023 se vor concentra pe piatră, textură, feronerie specială și iluminare elegantă”, spune designerul Gray Walker din Charlotte. Designerița newyorkeză Sarah Weichel anticipează o creștere a opțiunilor din piatră ceva mai îndrăznețe, precum Calcatta Viola, Ceppo Rossa, Verdes și Honey Onyx pentru un impact mai puternic. Ea observă, de asemenea, o creștere a tendinței pereților din panouri din sticlă, în special în băile de serviciu, ca o previziune o renașterii anilor ’80 în designul de interior. Mai mult, Sallick a observat și o creștere a funcționalității și eficienței în designul băii, prioritizând instalarea pardoselilor încălzite, dedicând mai mult loc spațiilor de depozitare și creând un plan de iluminat mai bine gândit.

 

 

Baia ca un spa, ca refugiu suprem

 

Mulți dintre noi au realizat, în ultimii câțiva ani, potențialul neexploatat al băilor noastre ca spații de wellness. De aceea, designerii au menționat, ca tendință de top pentru 2023, transformarea băii într-un refugiu suprem.

 

Designerul Jeffry Weisman din San Francisco spune că mulți caută să creeze în băi spații de odihnă, în care căzile independente sunt înconjurate de mese pentru lumânări și pahare de vin alături de scaune confortabile, făcând baia mai mult decât un simplu loc în care te machiezi și te speli. „Cea mai mare tendință de amenajare a băilor, pe care o vedem pentru 2023, a apărut ca urmare a dorinței clienților noștri ca în băile lor să se simtă din ce în ce mai mult ca la spa”, spune designerul Meg Lonergan din Houston. „Ei cer capete de duș duble, dușuri cu aburi, spray-uri laterale și mai multe funcții de wellness.”

 

Jason Bell, director de design la Blackberry Farm, observă cum proiectele rezidențiale se orientează spre spații inspirate de industria ospitalității, deoarece „toată lumea iubește o baie de hotel cu adevărat plăcută și luxoasă”. „Cele mai pufoase prosoape albe pe care le puteți găsi, cabine de duș cu pereți de sticlă supradimensionați, iluminare frumoasă, placare superbă peste tot – toate aceste elemente din lumea ospitalității se combină pentru a crea un spațiu privat somptuos în care proprietarul casei poate evada la sfârșitul unei zile lungi”, spune Bell.

 

 

Amestec de vechi și nou pentru un spațiu mai primitor

 

Pentru că antichitățile și piese de epocă au reînceput să umple spațiile de locuit, mai mulți designeri au remarcat că și băile primesc, în sfârșit, acest amestec de vechi și nou pentru a crea un design special care se potrivește perfect cu restul casei.

 

Observăm câteva tendințe interesante în designul băii în ultimul timp, mai ales prin încorporarea mobilierului antic în locul plintelor decorative și amplasării artei deasupra chiuvetelor, lăsând oglinzile să fie poziționate în moduri mai creative”, spune designerul newyorkez David Frazier. Frazier și designerul din L.A. Elisa Baran consideră că lemnul devine un material din ce în ce mai popular în baie, de la pardoseală la rafturi deschise și dulapuri. Baran observă și un interes crescut pentru măsuțele de toaletă antice, chiuvetele din piatră și feroneria care „se simte și arată ca bijuteriile învechite frumos” pentru a crea un spațiu unic. Longeran observă că mulți clienți caută acum să folosească trei sau patru materiale diferite, spre deosebire de unul sau două, în anii anteriori.

 

Cu toate astea, interesul crescut pentru amestecul de vechi și nou în baie nu ține doar de dorința de avea un design de interior sofisticat, ci și de crearea unui spațiu mai cald, mai primitor, suficient de confortabil pentru a petrece mai mult timp ca de obicei, în acest spațiu.

 

 

Amplificarea factorului „confort”

 

Clienții mei încearcă să-și amenajeze băile”, spune designerul Alexandra Kaehler din Chicago. „Nu mai vor marmura albă pe care am văzut-o prea mult timp. Adăugăm căldură și textură la ferestre, prin anumite tratamente, mobilier de epocă, covoare și artă.” Designerul de la Rehoboth Beach, Jess Weeth, anticipează faptul că vor fi din ce în ce mai mulți clienții care doresc să aducă farmecul englezesc în băile lor, de la cafe curtains – perdele colorate plasate de la mijlocul ferestrei în jos, care lasă să intre lumina prin partea superioară – și perdeluțe pentru chiuvete, până la elegante detalii festonate, pentru a spori factorul confortabil și pentru a se asigura că băile lor sunt la fel de primitoare ca orice alt spațiu din casă. Acum, clienții sunt mai dispuși să aducă în băi tapete cu imprimeuri, combinații de culori îndrăznețe și țesături.

 

 

Separarea băii primare

 

Fie că este vorba de o construcție nouă sau de renovare, designerii observă că mulți clienți sunt interesați în a avea propriile spații separate în baia primară. Proprietarii de case se gândesc la mult mai mult decât chiuveta dublă și vor să creeze refugiul suprem într-un singur spațiu, dar pentru două persoane. „Clienții noștri solicită din ce în ce mai mult băi principale complet separate”, spune Weisman. „Când împart o baie, cei mai mulți își doresc chiuvete pe părți opuse ale spațiului și insistă asupra dulapurilor separate.”

 

Croka spune că un plan popular de amenajare a băii a fost separarea toaletelor și dulapurilor partenerilor și întâlnirea la mijloc printr-o cabină de duș generoasă. Acest lucru le permite să poată decide când doresc să împartă spațiul, rămânând împreună, în loc să-și petreacă timpul singuri, în propriile colțuri.

 

 

Sursa: veranda.com

Mai multe articole despre TENDINȚE IN DESIGNUL DE INTERIOR, AICI

 

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT