Home / Industria Mobilei  / Cea mai gravă criză a lemnului din ultimii ani

Cea mai gravă criză a lemnului din ultimii ani

Vă invităm la cea de-a V-a ediție a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, unul dintre cele mai importante evenimente ale sectorului pădure-lemn, care se va desfășura online mâine, 14 decembrie 2021, începând cu ora 10.00. Pot participa toți cei interesați de domeniul pădurilor și al industriilor bazate pe lemn, dacă se înregistrează aici https://bit.ly/3s2wNcg

 

Tema principală a acestei ediții a Forumului este potențialul enorm pe care îl deține lemnul din păduri gestionate durabil pentru acțiune climatică, creștere economică și dezvoltare a comunităților ce depind de resursa din lemn.

 

Fără să exagerăm câtuși de puțin, potențialul lemnului din pădurile României este comparabil cu potențialul reactoarelor nucleare.

 

Puterea „instalată” în pădurile României crește cu 14 reactoare anual

 

Din punct de vedere al potențialului energetic, calcule simple indică faptul că puterea nucleară a României – cele două reactoare instalate la Cernavodă – este depășită cu câteva ordine de mărime de capacitatea energetică a biomasei din pădurile țării. Fiecare 2 milioane de tone de biomasă echivalează energetic cu puterea furnizată anual de un reactor nuclear.

 

În condițiile în care stocul de lemn pe picior crește anual cu aproximativ 25 de milioane m3 și se situează la o valoare de 339 m3/ha potrivit Inventarului Forestier Național (mai mult decât dublul mediei europene), acest potențial uriaș este una dintre marile avuții ale României, iar rolul său strategic trebuie clar definit și susținut prin politici publice și măsuri legislative adecvate.

 

Dar potențialul lemnului nu se reduce la capacitatea sa de a produce energie. Pădurile și lemnul ne protejează de schimbările climatice, ne oferă case și locuri de muncă, stau la baza unei diversități enorme de produse care ne fac viața mai ușoară, susțin economia națională și comunitățile locale și contribuie în același timp la stocarea dioxidului de carbon zeci sau chiar sute de ani în plus. Câteva cifre:

 

 • Suprafața împădurită a României a crescut de la mai puțin de 6,5 mil. ha după cel de-al Doilea Război Mondial la aproape 7 mil. ha astăzi.
 • Pădurile României stochează 23,5 milioane de tone CO2 – 30% din emisiile României (LULUCF)
 • Sectorul pădure-lemn contribuie cu peste 7 miliarde de Euro la formarea PIB (2020), asigură 150.000 de locuri de muncă directe și contribuie cu 2,5 miliarde de Euro net anual la balanța comercială a României.
 • 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc. Pentru producția de energie termică, în țara noastră se consumă anual 14 mil. tone de biomasă lemnoasă – de 7 ori mai multă energie decât reactoarele nucleare de la Cernavodă.

Tema centrală: Cum pornim reactoarele nucleare verzi ale pădurii?

 

Forumul se va desfășura în două sesiuni și va cuprinde prezentări și dezbateri pe temele cele mai importante ale sectorului:

 

 • Contribuția sectorului pădure-lemn la economia națională. Locuri de muncă și dezvoltare rurală
 • Reducerea emisiilor de carbon prin efectul de substituție a materialelor alternative
 • Bilanț LULUCF. Stocul de carbon în produse din lemn
 • Modalități de stimulare a utilizării lemnului și produselor din lemn prin politici publice
 • Eficiență energetică în utilizarea resursei de lemn – oportunități, provocări și limitări
 • Scenarii de mobilizare a resursei de lemn prin investiții în accesibilizarea fondului forestier, prin lucrările de îngrijire a pădurii și politici publice pentru valorificarea superioară a masei lemnoase.
 • Finanțarea sectorului prin programul național strategic și prevederi ale PNRR
 • Impactul deciziilor administrative și legislative asupra sectorului (SUMAL 2.0, evaluarea de mediu pentru amenajamente silvice, tranziția la lemn fasonat).

 

Tot în cadrul Forumului va fi prezentat și rezultatul studiului realizat în parteneriat de INCDS „Marin Drăcea” și Asociația Industriei Lemnului – Prolemn privind potențialul pădurilor și economiei bazate pe lemn din România pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde European: combaterea schimbărilor climatice concomitent cu dezvoltarea economică și socială.

 

Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei este organizat de Comunitatea Forestierilor din România – Fordaq și este susținut de organizații academice și profesionale din sectorul forestier:

 

 

Organizarea evenimentului este susținută și de organizații patronale reprezentative la nivel național:

 

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC)

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT