Home / Interviuri  / CAREL WOODWORKS, TAKE THE STORY FURTHER

CAREL WOODWORKS, TAKE THE STORY FURTHER

DE LA JURIST, LA PRODUCĂTOR DE MOBILĂ

 

 Elena Birtoc, general manager CAREL WOODWORKS: „Drumul meu spre economia de piață a început cu postul ocupat la Camera de Comerț – Registrul Comerțului, când, în noiembrie 1990, a apărut și prima lege a societăților comerciale. Practic am crescut împreună. Ca jurist la Registrul Comerțului constituiam societăți comerciale. Prin consilierea juridică acordată am luat contact cu primele informații privitoare la problemele care au început să apară în administrarea societăților înființate, pe fondul lipsei unei experiențe în afaceri. Oamenii nu erau pregătiți pentru noua orânduire, pentru capitalism. Mi-am constituit apoi, împreună cu cele 3 surori, propria societate de consultanță juridică, de administrare a societăților comerciale și de organizare de misiuni economice de promovare a oportunităților de afaceri în România, pe diferite sectoare de activitate, printre care și sectorul lemnului. De aici și ideea unei fabrici de prelucrare a lemnului. Am fost motivată de faptul că aveam la îndemână resursa naturală și pe cea umană, județul Satu Mare având o mare tradiție în industria mobilei. Și așa a apărut CAREL, în iulie 2001.

 

 

Drumul a fost greu, însă profesia m-a ajutat prin hățișul legislativ

 

Elena Birtoc, general manager CAREL WOODWORKS: „Conștientizam că nu știu nimic în acest domeniu, al lemnului, iar asta m-a motivat să învăț, să fiu deschisă, să-i ascult pe cei pricepuți și cu experiență, să pun întrebări. Și astăzi promovez ideea că a întreba, a cere sfaturi înseamnă a fi responsabil. Am citit cursuri, am studiat după manualele de la Universitatea din Brașov. Cred că profesorii de acolo ar fi mândri, dacă ar ști cu câtă pasiune și interes le-am citit cărțile.  Am învățat de la meseriași, de la tâmplari, de la clienți, de la furnizori. Am descoperit și m-am bucurat de achiziția fiecărui utilaj. Am fost fascinată de gatere, uimită de mașinile cu control numeric, vrăjita de linia de finisaj cu lămpi UV. La fiecare construcție nouă eram în mijlocul șantierului, cu plăcerea pe care doar un producător ar putea-o înțelege.”

 

 

NU FABRICA ÎȚI APARȚINE ȚIE, CI TU APARȚII FABRICII

 

Elena Birtoc, general manager CAREL WOODWORKS: „Și ajungă să trăiești prin ea, cu ea si pentru ea. Și cu oamenii, pe care îi vezi în fiecare dimineață, fiecare cu povestea lui de viață. Și ești a lor și ei sunt ai tăi, e ca o familie, chiar dacă nu asta ți-ai propus. Oamenii și mașinile îți vorbesc în fiecare zi. Și această echipă de nedespărțit, oamenii și mașinile, creează produse care ajung în casele altor oameni de aici și de departe, din Germania, Olanda, Israel, Norvegia, Italia, Spania, Japonia, SUA. Fabrica este scopul tău și tu devii unealta scopului tău. Și lupți și plângi și te dăruiești complet, zâmbești și mergi mai departe. Pentru că știi că ești, ca producător, un supraviețuitor prin definiție și un luptător prin excelență. Meriți o medalie fie și pentru simplu fapt ca exiști. A fost o surpriză foarte plăcută pentru mine când am aflat de existența APMR. M-am bucurat că Asociația Producătorilor de Mobilă din România chiar funcționează și că ne sprijină pentru a putea participa la expozițiile internaționale. Sunt mândră de breasla noastră, de faptul că între producătorii de mobilă există solidaritate, unitate, că ne sărim în ajutor unul altuia. Poate că e unul dintre cele mai frumoase lucruri din acest sector.”

 

 

OAMENII SUNT SUFLETUL CAREL

 

Elena Birtoc, general manager CAREL WOODWORKS: „Mă bucur că am lângă mine părinții și surorile, care mă sprijină în tot și toate. Cu ei mă consult permanent și împart atât eșecurile, cât și reușitele. Dar nu aș putea construi fără ajutorul echipei mele, de la ingineri la maiștri, de la tâmplari la muncitori și chiar furnizori. Cum nu aș putea vinde, dacă nu are exista clienții. Surpriza extraordinară pentru mine este decizia Narcisei, fiica mea, absolventă de Drept de a lucra cu mine, fără ca eu să-i fi cerut asta vreodată. Implicarea ei profundă și rapiditatea cu care învață mersul industriei mă  determină să merg și mai departe. Cu ajutorul ei, produsele Carel au ajuns la expozițiile de la Milano, Koln, Paris și acum New York.”

 

„Pentru mine, ca absolvent de drept, interacțiunea cu industria mobilei a fost dragoste la prima vedere. Norma juridică a devenit normă de producție pentru stejar.

 

Prescripția termenului de judecată a devenit termen de livrare. Am schimbat sala de judecată cu hala de producție. A însemnat și întoarcerea acasă, după terminarea studiilor. Poate că acesta este și motivul pentru care doresc atât de mult ca produsele CAREL să-ți dea acel feeling de acasă. Aș vrea să le transmit tinerilor, colegilor mei de generație că, chiar daca nu toate sunt cool în România, ar fi bine să se întoarcă acasă, să sprijine țara. Pentru că, credeți-mă, este mare nevoie de noi! Acum! Și putem fi foarte  buni în ceea ce ne propunem să facem.”, spune Narcisa, fiica Elenei Birtoc.

 

 

PRODUSELE CAREL PROMOVEAZĂ NATURALEȚEA ȘI ELEGANȚA LINIILOR SIMPLE

 

Sunt produse cu linii simple, adaptate conceptului de design interior. Încearcă să aducă în casele oamenilor momente și amintiri din vacanțele de la munte, amintiri din vacanțele de la bunici sau pur și simplu amintirea de acasă.

 

 

Aceasta masă este „signature item” Carel Woodworks. Grosimea blatului este de 90 mm plin, blatul este din 2 bucăți cu spațiu în mijloc. Canturile mesei  înfățișează coaja naturală a copacului. Picioarele sunt din metal cu bară de legătură.

 

 

 

 

Masă ovală cu blat tip parchet din lemn vechi, cu ramă din metal și picioare metal „spider”.

 

 

 

 

 

 

 

Insulă de bucătărie creată de un designer american special pentru Carel Woodworks. Are o cutie de metal și una de lemn. Se pot agăța diverse accesorii de bucătărie pe partea de metal de sus. Foarte apreciată de clienții din America.

 

 

 

 

 

Masă de 4 metri cu picioare X, realizată din lemn vechi reciclat din casele demolate.

 

 

 

Masă din stejar cu picioare brad. A fost expusă cu 4 picioare diferite, pentru a le arăta clienților că au o mare libertate de alegere și personificare a produselor.

 

 

Masa din cer, prezentată de Carel Woodworks la ICFF, pentru a arăta că în România se găsesc mai multe esențe de stejar. Și pentru a evidenția diferența dintre stejar și cer.

 

 

4 ZILE DE PRIMĂVARĂ ROMÂNEASCĂ LA ICFF NEW YORK

 

 

CAREL WOODWORKS a expus o gamă largă de mese cu blaturi din lemn masiv de stejar, cu picioare din lemn sau metal, cărora li s-au alăturat elegante scaune tapițate ce au constituit accentul de culoare în sobrietatea caldă a standului. O insulă ingenioasă de bucătărie, concepută special pentru companie de către un designer american,  a atras, la rândul său, vizitatorii.

 

 

 

Elena Birtoc, general manager CAREL WOODWORKS: „Expoziția de la New York a fost un mare succes pentru noi, în primul rând pentru că a existat un stand național al României. A fost un vis împlinit. Produsele CAREL au fost foarte apreciate. Masa cu lungime de 4 m, din stejar vechi, a fost piesa de mobilier cea mai apreciată, apoi masa cu blat de stejar cu grosime de 90 mm. Avem și primele semne în privința comenzilor. Standul nostru integrat în standul național al României s-a ridicat la gradul de excelență, prin comparație cu altele. Am constatat că americanii apreciază lemnul masiv, naturalețea. Poate nu produsele complicate, ci, mai degrabă, piesele de mobilier care redau libertatea și drepturile naturii. În cele 4 zile de ICFF am trăit o primăvară românească, unde sper că am reușit să semănăm. Acum nu stăm să așteptăm roadele. E de datoria noastră să îngrijim răsadul, să cultivăm relațiile pe care ni le-am făcut la New York! ”

 

 

carel.ro

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT