Home / Focus  / Bucătăria de exterior

Bucătăria de exterior

Bucătăriile de exterior nu sunt neapărat ceva nou – odată cu retragerea oamenilor spre periferia orașelor aglomerate, tendința de a găti și de a lua masa pe terasă este din ce în ce mai pronunțată. Astfel, și pentru industria mobilierului de exterior și pentru cei care amenajează spații în aer liber a apărut ocazia de a transpune starea de convivialitate pe care ți-o dă adunarea unor prieteni în jurul mesei de bucătărie într-un spațiu exterior.

SPAȚIUL DE GĂTIT DIN AFARA CASEI

Dincolo de avantajele de necontestat pe care le oferă un spațiu de gătit din afara casei (se pot găti preparate care în interior ar face fum sau miros pronunțat) acesta se poate folosi și vara și iarna, în funcție de amenajarea propusă. În cele mai multe situații amenajarea încearcă să reproducă ”starea de interior” pentru spațiul exterior – cu mobilier care este asemănător celui de interior, din materiale rezistente și cu textilele potrivite pentru un spațiu expus.

Piesa de rezistență în astfel de amenajări este mașina de gătit și spațiul dedicat pregătiri hranei – nu este totuna cu șemineul sau cu grătarul exterior – sunt două concepte separate și există o industrie specializată pentru tot ceea ce este necesar gătitului în aer liber.
hstar5_hultgren-outdoor-dining-kitchen_s4x3-jpg-rend-hgtvcom-966-725 hheds601_outdoor-kitchen-grill-brick-patio_s4x3-jpg-rend-hgtvcom-966-725 gh2012_bbq-courtyard-01-wide-grill-table_courtyard-3-hero_s4x3-jpg-rend-hgtvcom-966-725

 

FINISAJE NATURALE

Finisajele preferate pentru bucătăriile de exterior sunt cele cu aspect natural sau industrial. În astfel de spații se găsește cea mai bună exprimare a mariajului dintre materiale foarte diferite – oțel inoxidabil, sticlă industrială, piatră sau lemn masiv. Adevărul este că la o astfel de amenajare nu se poate face rabat la calitatea materialelor – dincolo de durabilitatea acestora, aspectul dorit nu poate fi obținut decât prin utilizarea finisajelor speciale. Se pot face mici excepții în privința valorii adăugate a produselor integrate în amenajare, mai ales când este vorba despre obiectele decorative, care pot varia de la simple buchete de flori uscate până la corpuri de iluminat stilizate.

 

STILURI DE AMENAJARE

 

În general, designerii optează pentru două stiluri mari, generale – cel rustic și cel industrial. Este adevărat că delimitarea între stiluri nu mai este atât de clară, întrucât elementele migrează cu ușurință de la clasic, rustic, industrial, boem sau colonial. Spațiul exterior casei este probabil unul dintre cele mai generoase în ce privește stilul – de aceea maniera în care se exprimă designerii este cel mai des cea eclectică.

 

AMENAJARE PRIETENOASĂ

Însuși rostul unui asemenea spațiu este să îi facă pe cei care îl locuiesc sau vizitează să se simtă bine, confortabil, să le dea impresia unui binemeritat refugiu în sânul familiei. Așadar este important pentru gazdă să facă economie de efort – să aibă un spațiu multifuncțional în care să se miște cu ușurință pentru preparat, gătit, servit oaspeții, fără să fie izolată într-un spațiu închis. Practic, în timp ce pregătește masa poate lua parte la conversație și se păstrează starea de convivialitate de care vorbeam ceva mai sus.

Un articol inspirat de www.hgtv.com

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT