Home / Design  / Broderia Otomi, o adevărată senzație în designul de interior internațional

Broderia Otomi, o adevărată senzație în designul de interior internațional

Broderia Otomi este un stil de broderie creat de poporul Otomi din centrul Mexicului. Cunoscută sub numele de „Tenangos”, această artă tradițională mexicană este plină de simboluri bazate pe flora, fauna și credințele locale, dar și pe desenele rupestre primitive găsite în regiunea Hidalgo, unde locuiesc mulți Otomi.

 

Iubită pentru modelele vibrante, în culorile curcubeului, broderia Otomi poate fi văzută și integrată peste tot, în desigul de interior, de la tăbliile paturilor și tapițeria scaunelor, canapelelor și taburetelor la diverse forme de decor. Chiar dacă a câștigat popularitate abia în ultimii ani, acest stil de lucru cu acul reprezintă, de fapt, o tradiție de generații.

 

 

„Broderia Otomi este o practică de brodat unică, transmisă din generație în generație femeilor de origine Otomi”, spune Yvette Perez, designer mexicano-american și fondator al Finding Vettey, care creează și valorifică obiecte de design interior, accesorii și articole pentru copii. „Creată inițial în Tenango de Doria, Hidalgo, Mexic, broderia Otomi este inspirată de mediul natural mexican. De asemenea, poartă semne distinctive ale influenței spaniole și aztece, o reflectare a istoriei Mexicului ca țară”, completează designerul.

 

 

Stilul, numit după creatorii săi originali, populația indigenă Otomi din Mexic, a fost popularizat în mare parte în anii 1960, după ce seceta din regiune a forțat comunitățile agricole să apeleze la munca alternativă, dar rădăcinile sale merg înapoi în timp: „Unii spun că este similar cu desenele de acum mii de ani, care au fost găsite în peșteri”, spune Perez. Procesul de creație a acestei broderii este de două ori mai complicat. Implică modele Otomi mai întâi desenate manual de artizani – de obicei, femei – și, apoi, brodate manual.

 

 

Perez își vede munca ca pe un mod de a-și onora strămoșii mexicani, inclusiv pe bunica ei, o croitoreasă care „și-a asigurat traiul lucrând manual îmbrăcăminte și alte produse textile”. Această pasiune moștenită i-a insuflat lui Perez o profundă apreciere pentru arta broderiei.

 

Când vine vorba de decorarea spațiilor cu broderie Otomi, stilistei de interior Soluna Paz – de origine mexicană din partea mamei și germană și irlandeză din partea tatălui – îi place să se ocupe de cât mai multe proiecte. „Fie că arunc o pernă aici sau încorporez o piesă de tapițerie dincolo, modelele complicate, pline de viață și culorile vibrante de broderie Otomi mă fac fericită instantaneu”, spune Paz. Aceste modele o țin „conectată la pământul mamei, la ceea ce noi, mexicanii, numim „Mexic lindo y querido”, ceea ce înseamnă „frumosul și iubitul Mexic”.

 

 

Nu numai că Paz încorporează broderia Otomi în desenele sale ca o modalitate de a-și onora moștenirea, dar își folosește și creațiile „ca o platformă pentru a educa și explora, în continuare, posibilitățile nesfârșite de a inspira și de a fi inspirat”. Stilistul de interior simte că încă există atât de multe posibilități „să învețe și să împărtășească [lucruri] despre cultură”.

 

 

Artizanul mexican Alexa Topete continuă moștenirea broderiei Otomi cu propriile creații de decorațiuni de interior, disponibile pentru cumpărare prin intermediul companiei sale, ByHandMexico. „Am admirat comunitățile artizanale și familiile care lucrează în fiecare zi pentru a păstra această minunată tradiție mexicană”, spune Topete. „Am vrut să iau parte la crearea unor mai mari oportunități pentru aceste minunate familii de artiști.”

 

 

Deși există multe copii ieftine pe piață, acestea sunt inferioare calitativ, pentru că ratează complet nota care reușește să facă broderia Otomi atât de specială. „Intră atât de multă migală în execuția fiecărei piese, de la alegerea țesăturilor, la desenul produsului de către maeștrii artizani, sau la firele pictate manual și lucrarea detaliată a broderiei”, spune Topete. „Fiecare piesă este lucrată manual cu meticulozitate și cusută cu precizie pentru a-și descrie propria poveste, o poveste unică, legată de istoria și moștenirea adânc înrădăcinate”.

 

Sursa: housebeautiful.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT