Home / Design  / Brandul portughez Munna, un deceniu de tradiție meșteșugărească în mobilier

Brandul portughez Munna, un deceniu de tradiție meșteșugărească în mobilier

Deși scena designului din Portugalia se află încă în fază incipientă – fiind ceva mai tânără de două decenii – țara a fost recunoscută de mult timp pentru acel “savoir-faire” în meserii precum tapițeria, tâmplăria, metalurgia, turnătoria, zidăria și aurirea. Și tocmai aceste tradiții artizanale au ajutat-o, parțial, să se redreseze dintr-o recesiune profundă după zeci de ani sub un regim represiv, ducând la nașterea unui proaspăt entuziasm în designul portughez. Orașul Porto, în special, cunoscut drept capitala mobilei din Portugalia, a apărut ca o forță creativă, cu o lungă tradiție în producția mobilei și a produselor textile.

 

 

O femeie antreprenor care valorifică din plin puterea meșteșugului local, Paula Sousa, intenționează să promoveze eticheta „Made în Portugal” în întreaga lume. Fiind în vârstă de 40 de ani, născută după dictatură, posedă o perspectivă globală care a ajutat-o în demersul ei creativ. După ce a studiat la Colegiul de Artă și Design din Porto, Paula Sousa a lucrat timp de șapte ani pentru Congiu, un studio de design din Milano, ca designer de interior. Simțind că există un gol în piața mobilierului contemporan, elegant, sculptural și emoțional, inspirat de cinematograf și de diverse perioade artistice cum ar fi modernismul sau Art Deco, a înființat, în 2008, Munna care își sărbătorește cea de-a zecea aniversare în acest an, urmată, patru ani mai târziu, de Ginger & Jagger, marca inspirată din natură, explorând diferite estetici, tehnici și materiale. Paula Sousa este directorul executiv al ambelor mărci.

 

 

Specializată în scaune tapițate, canapele, mese și panouri despărțitoare pliabile într-o multitudine de culori, Munna este localizată în Porto pentru a fi aproape de artizani, deoarece Sousa a căutat întotdeauna să promoveze și să perpetueze bogata moștenire a meșteșugurilor din Portugalia și, astfel, să-și onoreze rădăcinile. Producția este limitată la puțin peste 1.000 de bucăți pe an, deoarece tot mobilierul este realizat manual, iar fabricarea fiecărei piese durează pană la opt săptămâni. Marca îi invită pe designerii portughezi să-i reinventeze creațiile deja existente ca ediții limitate, fiind mai creative și mai puțin comerciale. „Nu este vorba numai de Paula, Munna sau Ginger & Jagger”, notează Sousa. „Este vorba despre designul și cultura portugheză”.

 

 

Mobilierul Munna este o vitrină a materialelor portugheze, în special textile de înaltă calitate, cum ar fi catifea, piele și mătase. Include fațete fine din lemn, cum ar fi abanos, nuc și lemn de trandafir, și placări detaliate din alamă, nichel și cupru combinate cu aplicații precum frunze de aur, argint și cupru și de lacuri premium. Munna a jucat un rol esențial în dezvoltarea unei noi generații de artizani care colaborau cu atelierele locale în care vârsta meșteșugarilor variază între 20 și 60 de ani, făcând trecerea de la o generație la alta. „Ceea ce avem nevoie acum în Portugalia este menținerea culturii, menținerea tradițiilor în viață și artizanii înțeleg că producția este o cultură în sine”, afirmă Sousa.

 

 

Succesul criticilor pentru Munna a venit pentru fotoliului Becomes Me, care a câștigat premiul International Product Design Award 2012, dar prima piesă care apare pe coperta unei reviste a fost fotoliul Candy, în 2009. Scaunul Sophia a apărut recent în comedia de spionaj Kingsman: Cercul de Aur, iar David Byrne și Jennifer Lopez chiar l-au cumpărat. Van Cleef & Arpels a selectat fotoliul și canapeaua Margaret pentru a-și înfrumuseța magazinele emblematice la nivel internațional. Pentru acestea, Munna a colaborat cu furnizorul de țesături de lux parizian Lelièvre și casa de modă de lux Chloé.

 

 

Chiar dacă Sousa a început să lucreze singură într-un garaj, astăzi are 17 angajați, dintre care cinci compun echipa internă de design. Prezentată în peste 50 de piețe din întreaga lume și în peste 100 de proiecte rezidențiale, comerciale și de ospitalitate – inclusiv hotelul Four Seasons George V din Paris, Mandarin Oriental Hyde Park, St. James Court Hotel din Londra și Le Royal Méridien din Abu Dhabi – Munna are showroom-uri în Arabia Saudită, Moscova, Istanbul și Miami. Primele sale trei piețe sunt Marea Britanie, Franța și Rusia, iar veniturile obținute au depășit anul trecut 3 milioane de euro, în timp ce Sousa continuă să muncească din greu pentru a asigura producția de mobilă originală, de lux, din Portugalia, care va dura o viață întreagă.

 

Sursa: forbes.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT