Home / circularitate  / Biodiversitate, sustenabilitate și resursa lemnoasă

Biodiversitate, sustenabilitate și resursa lemnoasă

Biodiversitate, sustenabilitate și resursa lemnoasă, acestea au fost temele abordate la Adunarea Generală a Confederației Europene a Industriilor Lemnului – ETIC, 2024

 

 

La data de 22 octombrie 2024 s-a desfăşurat, la Paris, Adunarea Generală a Confederației Europene a Industriilor Lemnului – ETIC. Discuțiile s-au axat pe cele mai importante probleme ale sectorului. Şedința ETIC s-a desfăşurat în format fizic, gazdă a întâlnirii fiind SNCF Réseau (Rețeaua Societății Naționale de Căi Ferate din Franța, membru fondator al ETIC).

 

Regulamentul CE „zero-defrișări” – EUDR

 

S-a menționat în primul rând efortul considerabil depus de ETIC, alături de alte asociații și confederații europene interesate, pentru amânarea intrării în vigoare a obligațiilor operatorilor menționați în EUDR. Amânarea nu este încă o certitudine, fiind necesară aprobarea propunerii CE de către Parlamentul European, dar sunt șanse să devină realitate și termenul limită pentru intrarea în vigoare a obligațiilor operatorilor EUDR mari și mijlocii să fie comutat la 31 decembrie 2025, iar pentru cei mici să fie comutat la 30 iunie 2026. S-a subliniat și cu această ocazie că amânarea nu a fost și nu este o încercare de boicotare a EUDR, ci o solicitare normală pentru ca toți actorii implicați – autorități și operatori – să se poată pregăti corespunzător pentru implementare. Au fost prezentate progresele înregistrate de Comisia Europeană anul acesta în direcția dezvoltării instrumentelor și documentației necesare implementării EUDR (testarea pilot a sistemului informațional al CE, controversele legate de creșterea birocrației și de păstrarea secretului comercial cu privire la furnizorii operatorilor EUDR, întârzierile înregistrate în furnizarea și/sau completarea documentației suport oferite de CE) și s-a adresat un îndemn producătorilor de mobilă din AIMMP și APMR de a profita de răgazul oferit de autoritățile UE pentru a testa sistemul informatic al CE și a se pregăti temeinic de implementarea EUDR.

 

Manifestul ETIC – „Înrădăcinați în sustenabilitate: Poziția ETIC ca operator european al naturii”

 

ETIC, care în prezent numără unsprezece organizații membre, a fost creată pentru a reprezenta şi apăra pe plan intern (în UE) şi extern (în țările non-UE) interesele industriei de prelucrare a lemnului în integritatea sa, cuprinzând toate stadiile de prelucrare şi sub-sectoarele acesteia, industriile de mobilă şi accesorii şi industria plutei. La începutul anului 2024, ETIC a elaborat un manifest adresat autorităților europene, politicienilor europeni şi societății, în general, care exprimă poziția și disponibilitatea pentru dialog cu autoritățile europene pentru o mai bună înțelegere a rolului vital pe care lemnul îl joacă și îl va avea, în continuare, în viitorul Uniunii Europene. Prin promovarea rolului vital al lemnului în contextul economiei circulare, ETIC susține conservarea și utilizarea responsabilă a resurselor forestiere ale Europei, afirmând valoarea de neînlocuit a lemnului, nu numai ca resursă regenerabilă și versatilă, ci și ca o piatră de temelie culturală și societală. Pădurea și lemnul trebuie să aibă locul cuvenit în politicile publice din Europa și din întreaga lume, iar ETIC se străduiește să mențină integritatea industriei lemnului din Europa pentru generațiile viitoare, prin colaborare cu factorii de decizie și părțile interesate, luând în considerare atât dialogul social în sectorul lemnului și mobilei, cât și digitalizarea, ca principale instrumente de progres și asigurându-se că beneficiile inerente lemnului nu sunt puse la îndoială sau umbrite.

 

 

Atelier de biodiversitate, sustenabilitate și resursă lemnoasă

 

ETIC a inițiat acest workshop din cauză că, în Uniunea Europeană, se pune frecvent în antiteză, în mod fals și denigrator, ideea de industrie și cea de natură, dând impresia că cele două noțiuni sunt incompatibile. ETIC va aduce în fața politicienilor europeni, valorile membrilor săi, demonstrând că această organizație europeană unicat armonizează toate dosarele cu conținut economic, social și de mediu care preocupă societatea și pe politicieni, și le va solicita acestora sprijin pentru recunoașterea ETIC drept factor interesat important și partener serios de dialog, profesionist în domeniul lemnului, precum și sprijin pentru întregul lanț valoric al lemnului sub deviza „Dezvoltare fără denaturare, protejare fără paralizare”.  Evenimentul va avea loc la data de 12 decembrie 2024, în clădirea Parlamentului European, la Bruxelles.

 

Comisia de Dialog Social Sectorial la nivelul UE

 

Numărul mare de angajați care lucrează în firmele din componența organizațiilor membre ETIC, justifică deplin ambiția și demersurile Confederației pentru a deveni partener de dialog social în cadrul Comisiilor de Dialog Social Sectorial European pentru sectorul Prelucrării lemnului și cel al Mobilei. Aparent, un răspuns oficial a fost întârziat de pregătirile CE pentru alegerile parlamentare și de cele pentru alegerea președintelui CE, însă workshop-ul pe tema biodiversității va readuce Confederația în atenția autorităților competente și în această arie de activitate, importantă pentru implementarea unor proiecte ETIC inovatoare în domeniul pregătirii profesionale.

 

ETIC a fost înființată în anul 2021 şi este o organizație cu o abordare originală şi atractivă a ideii de reprezentare și parteneriat public-privat la nivel european. APMR s-a alăturat noii organizații la începutul anului 2024, pentru a beneficia de o reprezentare complementară la nivel european, asociația noastră fiind şi membră a Uniunii Europene a Mobilei, încă din anul 1995.

 

 

Articol scris de Andreea Paraschiv, coordonator IT & Proiecte Europene, reprezentant APMR la eveniment

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT