Aproape 80 de miliarde de euro pentru România în acordul privind pachetul de redresare economică
Liderii țărilor Uniunii Europene și ai instituțiilor comunitare au ajuns astăzi, în a cincea zi a summit-ului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 și asupra Fondului de relansare economică post-pandemie. A fost aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro, dar și Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenții nerambursabile de 390 de miliarde de euro și din credite de 360 de miliarde de euro.
Klaus Iohannis, Președintele României: „Iată că, după discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare, pentru revigorare economică. Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică.”
Sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 în contextul crizei COVID-19
La acest moment, Guvernul României, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Ministerul Fondurilor Europene au publicat, pe site-urile proprii, proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene.
Proiectul de OUG prevede 3 categorii majore de granturi: microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții acordate IMM-urilor.
IMM-urile sunt beneficiari pentru toate tipurile de fonduri, iar persoanele fizice autorizate (PFA) și cabinetele medicale individuale (CIM) sunt beneficiare pentru fondurile externe nerambursabile prevăzute la microgranturi.
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) îndeplinește funcția de Autoritate de Management (AM) și furnizor de ajutor de stat, iar Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să asigure creditele de angajament și bugetare.
Aurica Sereny, președinte APMR: „Granturile acordate în acest context sunt mai flexibile (OUG prevede inclusiv acordarea de granturi pentru capital de lucru), pentru a ajuta firmele să depășească dificultățile economice generate de pandemia de COVID-19. Fac precizarea că acest ajutor de stat se acordă separat de ajutorul de minimis. Pentru a putea beneficia însă de cadrul temporar flexibil care se creează, în cazul în care doriți să solicitați astfel de granturi, este necesar să formulați proiectele în timp util, astfel ca aceste contracte de finanțare să fie încheiate cu Autoritatea de Management până la 31 decembrie 2020.”
Textul proiectului de OUG îl puteți găsi la adresa: http://mfe.gov.ro/oug-acordare-granturi-immuri/