Home / Design  / Bambusul, oțelul verde al viitorului

Bambusul, oțelul verde al viitorului

Mai puternic decât oțelul, mai robust decât betonul și mai flexibil decât lemnul – bambusul ar putea deveni noul material minune al industriei construcțiilor. În Asia, Africa și America de Sud, această resursă durabilă este folosită, de secole, în construcția de locuințe.

 

Bambusul: miraculoasa plantă sustenabilă

Originar din regiunile climatice tropicale, bambusul acoperă acum o suprafață de aproximativ 37 de milioane de hectare, în întreaga lume. Planta aparține familiei de ierburi Poaceae și cuprinde numeroase genuri. În funcție de specie, această plantă incredibilă crește între 3 și 30 de centimetri pe zi. Acest lucru face ca bambusul să fie una dintre plantele cu cea mai rapidă creștere din lume. Multe specii sunt complet crescute după doar câteva luni sau chiar săptămâni, moment în care pot măsura până la 40 de metri înălțime.

 

 

Pentru o lungă perioadă de timp, această plantă impresionantă a fost subapreciată, în Europa și America de Nord fiind folosită în principal la construcția de paravane pentru grădini sau pentru balcoane. Dar, de atunci, bambusul s-a dezvoltat într-o soluție sustenabilă și versatilă pentru nevoi multiple, câștigându-și un loc important în cotidian. De la periuțe de dinți și căni de cafea, la mobilier, într-o vreme în care suntem mai preocupați ca niciodată de problemele climatice și de consumul conștient, această materie primă regenerabilă are un impact din ce în ce mai mare, pe măsură ce îi descoperim potențialul, în special în arhitectura sustenabilă.

 

 

Construcții ecologice din bambus

Uitați-vă la orice oraș cu o densitate ridicată a populației și veți vedea structuri realizate din piatră, oțel și beton. Deși aceste materiale de construcție au trecut testul timpului, pietrișul și nisipul sunt tot mai greu de procurat fără să producem dezastre ecologice, iar lemnul este scump. De la începutul anului 2021, prețul lemnului pentru construcții aproape s-a dublat. Chiar dacă lemnul încă este materialul de construcție principal, caracteristicile bambusului îl pun în umbră.

 

 

Planta poate fi recoltată și prelucrată după numai trei ani, în timp ce stejarul, arțarul și fagul trebuie să crească timp de câteva decenii. Deși stâlpii de bambus sunt goi la interior, din punct de vedere al stabilității, sunt similari cu cheresteaua obținută din lemnul copacilor. Spre deosebire de fibrele de lemn, fibrele de bambus sunt întotdeauna aranjate pe lungime, ceea ce le face deosebit de robuste, rezistente și flexibile. Combinația dintre rezistența la compresiune – ca aceea a betonului – și rezistența la tracțiune – ca a oțelului – sunt caracteristicile care îl fac atât de atractiv ca material de construcție. Datorită structurii sale, este deseori capabil să reziste la uragane și cutremure, fără nici o dificultate.

 

Ca materie primă are un alt avantaj decisiv prin faptul că este unul dintre cele mai sustenabile materiale de construcție disponibile astăzi. Acreditările sale pentru sustenabilitate încep cu chiar condițiile de creștere ale plantei. Deoarece bambusul este foarte rezistent la factorii externi, nu sunt necesare pesticide și îngrășăminte dăunătoare mediului. Când planta de bambus este recoltată, nu este ucisă. O parte din tulpină este lăsată în pădure, stimulând rădăcina și determinând planta să se regenereze. Datorită creșterii rapide, bambusul este o resursă aproape infinit regenerabilă. În plus, spre deosebire de materialele de construcție precum oțelul, betonul și chiar lemnul, bambusul are o amprentă de carbon negativă. Planta absoarbe de până la patru ori mai mult CO2 decât unele specii de arbori. Ca urmare, bambusul deschide calea pentru construcții ecologice într-o manieră practic imposibilă anterior și, prin urmare, ajută la avansarea domeniului arhitecturii verzi.

 

 

Arhitectura verde: provocări cu care se confruntă industria construcțiilor

Există întotdeauna provocări asociate cu progresul. Iar construcțiile ecologice care folosesc bambus nu fac excepție, deoarece necesită noi tehnici de construcție. Pentru că este o materie primă naturală, tulpinile de bambus au o forma neregulată și nu au o grosime uniformă. După recoltare, stâlpii individuali variază, de asemenea, în lungime. Cercetătorii, inginerii și designerii de mobilier au acceptat această provocare și au dezvoltat tehnici moderne care vor face construirea cu bambus mult mai ușoară în viitor.

 

De exemplu, Kyle Schumann și Katie MacDonald de la Universitatea din Tennessee au dezvoltat o mașină de frezat care nu este mai mare decât un cuptor cu microunde. Este un instrument portabil pe care meșterii locali îl pot folosi pentru a produce componentele personalizate necesare fără a părăsi șantierul. La urma urmei, una dintre provocările utilizării bambusului pentru construcții ecologice este cum să realizezi îmbinări sigure între capetele neregulate ale unor bârne – de fapt tulpini crescute în mod natural. Mașina poate fi folosită pentru a freza tot felul de forme, atât timp cât pereții materialului sunt suficient de groși.

 

O altă abordare inovatoare vine din Mexic, unde firma de arhitectură CO-LAB a construit o clădire ecologică în întregime din bambus: Templul Luum. Inspirate de natură, cele cinci structuri de acoperiș de forma unor arcade gotice care converg spre centrul construcției îi dau acesteia aspectul unei flori cu susul în jos. Pentru a conecta bârnele individuale de bambus, de grosimi diferite, s-a început prin scanarea structurii de susținere. Un algoritm a calculat ce îmbinări individuale erau necesare, iar acestea au fost, apoi, realizate din material plastic folosind o imprimantă 3D.

 

Și în Germania se desfășoară cercetări cu privire la tehnologii menite să facă mai atractive construcțiile ecologice din bambus. La Institutul Tehnologic Karlsruhe, Dirk Hebel și echipa sa au dezvoltat un material compozit format în proporție de 90% din fibre de bambus și rășini. Această combinație face ca bambusul să fie mai robust și mai puțin vulnerabil la umezeală.

 

Deci, ce au în comun aceste idei inovatoare? Ele ne dau o impresie clară despre cum ar putea arăta viitorul în construcții. La urma urmei, schimbările climatice și resursele în scădere necesită noi moduri de a gândi lucrurile.

 

 

Oțelul verde al viitorului

Natural, eficient din punct de vedere al resurselor și flexibil, bambusul se mândrește cu o serie de avantaje. În ceea ce privește sustenabilitatea, în special, este aproape imbatabil ca material de construcție. Ca o alternativă atractivă la lemn, deschide noi posibilități pentru industria construcțiilor și pentru designul de interior în a utiliza arhitectura verde pentru un viitor durabil.

 

Articole despre TENDINTE IN DESIGNUL DE INTERIOR, AICI

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT