Au inceput inscrierile la FDMIL Brasov
OFERTA EDUCAȚIONALĂ A FACULTĂȚII DE DESIGN DE MOBILIER ȘI INGINERIE A LEMNULUI, DIN CADRUL UNIVERSITĂȚII TRANSILVANIA, BRAȘOV
Devino student al Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității Transilvania din Brașov și vei beneficia de o pregătire solidă în domeniile design de mobilier și amenajări interioare, știința și ingineria lemnului, digitalizare și procese de producție actuale, dar și de evenimente și contexte profesionale care pun în valoare creativitatea și performanțele fiecărui student.
„Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului oferă pregătire pentru toate cele trei niveluri de pregătire universitară: licență, masterat și doctorat. Toate acestea sunt susținute de activități de cercetare precum și de multiple conexiuni cu mediul socio–economic și cultural, în scopul de a asigura o bună pregătire a viitorilor specialiști și a le facilita conexiunea cu angajatorii și actorii domeniului.” (Conf. univ. dr. ing. Alin Olărescu, decan Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, Universitatea „Transilvania” Brașov)
Programe de studii de licență (68 locuri bugetate și 79 locuri cu taxă), pentru anul universitar 2022-2023:
- Ingineria și Designul Produselor Finite din Lemn
- Ingineria Prelucrării Lemnului
- Ingineria Prelucrării Lemnului – învățământ cu frecvență redusă (75 locuri cu taxă)
Programe de studii universitare de masterat:
- Eco-Design de Mobilier și Restaurare ( 23 locuri bugetate + 6 locuri cu taxă)
- Structuri Avansate din Lemn și Tehnologii Inovative (24 locuri bugetate + 5 locuri cu taxă)
Pregătire doctorală în domeniul Inginerie Forestieră
De peste 60 de ani, Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului este singura facultate din țară care pregătește ingineri specializați pentru designul și tehnologia mobilei și a altor produse din lemn. Are peste 7.000 de absolvenți, care activează în țară și străinătate.
„Mi-am urmat pasiunea, descoperită încă din copilărie, pentru ceea ce înseamnă prelucrarea lemnului. În urma acumulării de cunoștințe aprofundate la această facultate, sunt pregătit să urmez o carieră în domeniu. Mi-a plăcut modul de predare al profesorilor, precum și grija și devotamentul de care aceștia au dat dovadă.” (Susan Dorian-Petrișor, absolvent 2021)
„Mi-au plăcut materiile predate de profesori extraordinari, precum desenul tehnic și modelarea pe calculator. Am ales să urmez încă doi ani de masterat, deoarece vreau să învăț și mai multe lucruri despre lemn.” (Zecheru Nicolae-Răzvan, absolvent licență 2021, în prezent masterand)
„Apreciez că am fost lăsați să ne exprimăm ideile şi faptul că profesorii ne-au ajutat să ne formăm atât ca oameni cât și ca ingineri!” (Dirig Andrei, absolvent de masterat 2021, Director Producție NORD ARIN)
„Sunt bucuros că am ales această facultate, pentru că mi-am aprofundat cunoștințele. De un real ajutor mi-au fost susținerea și dedicarea cadrelor didactice. Am reușit să leg și prietenii frumoase, ce vor dura toată viața. După finalizarea studiilor, m-am angajat inginer proiectant la o firmă de profil.” (Brumă Adrian – Marian, absolvent de masterat 2020)
„Am ales această facultate din pasiune pentru design, iar pe parcursul anilor am descoperit o nouă chemare, cea pentru restaurarea obiectelor din lemn. Apreciez îndrumarea și efortul depus de cadrele didactice pentru a ne motiva să învățăm, să evoluăm și să perseverăm. Nu regret alegerea făcută în privința facultății.” (Corina-Estera Bloj, absolventă licență 2021)
„Proiectarea unui obiect de mobilier estetic și funcțional este o artă. Pentru a face acest tip de artă este necesar să avem inspirație, viziune și un mediu potrivit de lucru. Ne simțim norocoși întrucât la universitate avem unde să ne punem în valoare talentul și tehnicile de desen învățate în timpul anilor de studiu. În Auditorium dispunem de o colecție de scaune Modern Classics reprezentative pentru perioada istorică din care provin și care ne permit să aruncăm o privire în trecut și să conștientizăm stilurile preferate de oameni în funcție de numeroase evenimente istorice întâmplate în lume. Multe din aceste obiecte de ședere au în spate tehnologia inovativă a vremii lor. De la problema urâtului industrial până la producția artizanală și ajungând la modernism avem posibilitatea de a fotografia, desena, atinge, investiga și de a ne așeza pe lucrările unor mari designeri. Toate acestea pentru a aduce plus valoare formării noastre ca ingineri și posibil viitori designeri.” (Roxana Gall, studentă an III, Ingineria și Designul Produselor Finite din Lemn, câștigătoare a Premiului Special al The 8th „Alberta Cup” Nanjing Forestry University 2021 – International Home Furnishing Design Competition, China)
„Dintr-o pasiune comună, împreună cu doamna conf. universitar dr. ing. Stanciu Mariana Domnica de la Departamentul de Inginerie Mecanică și cu domnul șef lucrări dr. ing. Răcășan Sergiu, din cadrul facultății noastre, am reușit să realizăm începutul unui proiect de actualitate, respectiv o casă sustenabilă, modernă, care respectă în același timp cultura/tradiția prelucrării lemnului. Macheta este realizată la scară 1:10 și reprezintă un acoperiș mansardabil, realizat din 7 ferme autoportante din lemn și mi-am dorit să includ cât mai multe îmbinări des întâlnite la construcțiile din lemn, precum chertări, scobituri și îmbinări în lungime. Toate operațiile de retezat, secționat, rindeluit la grosime au fost posibile în laboratorul facultății dotat cu utilaje de ultimă generație Felder. În prezent, procesul continuă cu proiectarea pereților, respectiv asamblarea acestora.” (Porumboiu Mihai Alexandru, student anul III, Ingineria Prelucrării Lemnului)
„Putem spune că noi, studenții de la FDMIL, facem parte din categoria oamenilor norocoși. Nu mulți au posibilitatea de a interacționa și de a face cunoștință în cel mai frumos mod cu scaunele gândite și create de designeri celebri. Alături de profesorul și decanul nostru, conf. dr. ing. Olărescu M. Alin, reușim să înțelegem aceste produse, analizându-le până la ultimul detaliu și reproducându-le din diferite unghiuri. Ca student la design de mobilier, o astfel de activitate, într-un astfel de loc – Colectia Modern Classics a Mediatecii „Norbert Detaye” – te face să simți cu adevărat frumusețea studenției.” (Filimon Eugenia, studentă anul III, Ingineria și Designul Produselor Finite din Lemn)
ACTIVITĂȚI EXTRACULICULARE
În perioada noiembrie 2021 – martie 2022, Universitatea „Transilvania” din Braşov în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe a realizat un program interactiv pentru publicul vizitator al Pavilionului României din cadrul Expoziției Mondiale Dubai 2020. În cadrul acestuia, Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului a organizat o serie de ateliere dedicate vizitatorilor, sub deviza generală „Tradition reloaded: connect visually and emotionally with Romanian craft workers as they create art”. Atelierele au fost susținute de 15 studenți și 1 doctorand, coordonați de decanul facultății și au constat în traforaj, crestături în lemn, împletituri în lemn și cusături tradiționale.
PARTICIPAREA LA CONCURSURI DE DESIGN DE MOBILIER
În cadrul competiției The 8th „Alberta Cup” Nanjing Forestry University 2021 – International Home Furnishing Design Competition, China, conform organizatorilor, au fost înscrise 1158 de proiecte, provenite de la peste 100 de școli de design și de la 139 de designeri profesioniști. După o primă jurizare au intrat în finală 48 de proiecte, printre care și proiectele studenților noștri Molnar Varlaam Mihnea și Roxana Gall. Ambii au dezvoltat proiecte de mobilier bazate pe conceptul designului social și anume mobilier pentru persoane cu deficiențe de vedere. În urma jurizării finale, din data de 22 mai 2022, Molnar Varlam Mihnea a obținut Premiul II, iar Roxana Gall premiul Excelent Design Award 2021.
Molnar Varlam Mihnea este și câștigătorul Premiului I, la etapa CREAȚIE, a Concursului Național de Design de Mobilier, organizat de Asociația Producătorilor de Mobilă din România.
Dacă ești pasionat de design, mobilier, lemn și tehnologie, te poți înscrie online la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității Transilvania din Brașov, până la data de 16 iulie 2022, ora 13:00.
Pentru mai multe informații urmărește
facebook.com/design.de.mobilier.si.inginerie.a.lemnului
instagram.com/design.de.mobilier/
dmil.unitbv.ro/ro/admitere.html