Asociația Producătorilor de Mobilă, de 27 de ani în slujba industriei
Rezolvarea problemelor de fond, prioritatea APMR din ultimii 4 ani
Activitatea industriei mobilei a fost grav afectată de lipsa materiei prime lemnoase de calitate, în cantitățile solicitate de operatorii economici producători de mobilă. Creșterea exagerată a prețului lemnului, din ultimii ani, a determinat și o scădere accentuată a profitabilității unor firme, intrarea în dificultate financiară a altora și chiar încetarea activității curente pentru unele companii.
Evoluția indicatorilor economici privind producția de mobilă în România
Asociația a luptat continuu pentru rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea cu lemn din pădurile proprietatea statului. Și-a susținut punctele de vedere în fața autorităților publice de la Guvern, Parlament, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională a Achizițiilor Publice, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, până la ROMSILVA și Consiliul Concurenței. Acțiunile au fost promovate prin organizarea unor evenimente tematice, prin participarea la conferințe, acordarea de interviuri în presa de specialitate, prin diseminarea unor comunicate de presă. Au fost semnalate public carențele legislative și nu de puține ori lipsa de reacție a guvernanților la problemele cu care s-a confruntat sectorul.
După ani de muncă, insistențe, intervenții, nenumărate dezbateri cu guvernanți, cu parlamentari, cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, în 2017, APMR a reușit să convingă responsabilii să sprijine prelucrarea superioară a lemnului, în țară, pentru a asigura exportul de produse cu valoare adăugată mare, așa cum prevede Codul Silvic. Astfel că, în octombrie 2017, a fost aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial Noul Regulament de valorificare a masei lemnoase. Cea mai importantă prevedere era aceea că licitațiile de lemn fasonat se făceau în două runde. La prima rundă participau producătorii de mobilă atestați, iar dacă lemnul nu se vindea, avea loc a doua licitație, în aceeași zi, cu toți procesatorii. Publicarea Regulamentului a dat încredere producătorilor de mobilă, care s-au atestat în număr foarte mare, în perioada imediat următoare. Între 2017-2019, 121 de companii au fost atestate ca producător de mobilă. Cantitatea totală de lemn solicitată a fost de 950.542 mc, iar cea acordată de 696.570 mc.
Regulamentul de valorificare a fost ajustat din nou, însă de data asta în defavoarea industriei mobilei
La data de 8 august 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial noua formă a Codului Silvic. Pentru a putea pune în aplicare prevederile legii modificate, a fost însă nevoie și de ajustarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.
APMR si WWF Romania au solicitat insistent atunci să se pună în aplicare principiile prevăzute la Art. 60 din Codul Silvic, privind valorificarea superioară a masei lemnoase și prelucrarea locală, prin organizarea licitațiilor pe puncte.
Decidenții nu au ținut seama, iar HG 55/2019 pentru modificarea și completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică a modificat complet art. 47 din HG 715/2017, în sensul că nu se mai pun în practică principiile prevăzute în Codul Silvic de valorificare superioară a masei lemnoase și asigurarea cu prioritate a producătorilor de mobilă.
Pe cale de consecință, producția de mobilă a scăzut în primele 5 luni ale acestui an, comparativ cu 2018, iar importul a crescut considerabil.
În ciuda instabilității politice, APMR a înregistrat un succes notabil legat de promovarea industriei mobilei pe piețele externe, prin participarea la târgurile internaționale
Datorită susținerii continue și argumentate de către APMR, atât în cadrul Consiliului de Export al cărui membru activ este, cât și în fața factorilor de decizie din acest domeniu, respectiv Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, fondurile alocate pentru participarea la târguri a firmelor din sectorul mobilei reprezintă un procent important din sumele totale destinate promovării exportului românesc. Dacă în 2016, Guvernul investea 3,72 de milioane de lei pentru promovarea externă a mobilei românești, în anul 2018 suma aproape s-a dublat, iar anul acesta este estimată la aproape 12 milioane de lei, adică este de 3 ori mai mare. Acum 4 ani, industria de mobilă din România era prezentă la 4 expoziții externe, cu 57 de firme, iar anul acesta mobila românească este expusă la 8 târguri de calibru, unde participă 109 companii românești producătoare de mobilă și decorațiuni. În 2016, standurile naționale ocupau o suprafață de 2.188 de mp, iar în 2019 am ajuns să expunem pe 3.678 de mp.
Mai mult, la sugestia firmelor membre, APMR a susținut introducerea în cadrul Programului de Promovare a Exporturilor a unor târguri organizate pe piețe noi, extra-UE, cum sunt: ICCF New York, IFFS Singapore, INDEX Dubai, precum și reluarea organizării standului național la MEBEL, Moscova, participare care a fost întreruptă timp de 4 ani: 2 ani din motive politice și 2 ani din lipsa unei firme organizatoare. Tot la cerere, a fost reluată și participarea la INTERZUM, Cologne, manifestare destinată producătorilor de componente și accesorii pentru mobilă.
APMR este partenerul strategic al celui mai important eveniment din industrie, BIFE-SIM, care a ajuns la cea de-a XXVIII-a ediție, dar este și co-organizator MOBILA EXPO
Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii BIFE-SIM este organizat în parteneriat strategic cu ROMEXPO și Camera de Comerț și Industrie din România și reunește anual sute de firme producătoare de mobilă și decorațiuni, dar și companii mari care comercializează tehnologie pentru industria mobilei. De 2 ani, evenimentul se desfășoară în Pavilioanele B1 si B2, cele mai noi spații de expunere de la ROMEXPO, locul ideal pentru găzduirea târgurilor și expozițiilor de talie internațională.
MOBILA-EXPO și Salonul de Mobilă Sibiu sunt două expoziții de mobilă cu vânzare, care s-au impus bine pe piața românească, datorită ofertei bogate și a discount-urilor acordate de producătorii de mobilă.
Concursul Național de Design de Mobilier, modalitatea prin care APMR se implică activ în realizarea planului de acțiuni al Strategiei industriei mobilei din România pentru anii 2015-2020
Circa o sută de arhitecți, designeri, studenți și chiar elevi participă în fiecare an la acest eveniment, care a ajuns anul acesta la cea de-a XVII-a ediție. Cele două etape, CREAȚIE și PROTOTIP, promovează ideile inovative din domeniu și creează legătura dintre tineri și companiile producătoare. Premiile de anul acesta, de la etapa CREAȚIE, au fost câștigate de concurenți din Timișoara, Brașov, Iași, Arad, Cluj, București, ceea ce confirmă caracterul național al acestei competiții.
De asemenea, APMR participă și coordonează proiecte europene care aduc plus valoare sectorului mobilei.
Aurica Sereny, președinte APMR: „Astăzi, Asociația Producătorilor de Mobilă din România este recunoscută drept una dintre cele mai active asociații profesionale de la noi din țară și este implicată în toate grupurile de lucru, atât la nivel guvernamental, cât și în rândul confederațiilor patronale sau organizațiilor neguvernamentale, în care sunt dezbătute problemele mediului de afaceri din România.”