Home / Industria Mobilei  / Arta de a modela lemnul în elemente spiralate, transmisă din generație în generație

Arta de a modela lemnul în elemente spiralate, transmisă din generație în generație

SPIRAL WOOD, întreprindere de familie specializată în sculptură în lemn, cu o tradiție de peste 130 de ani, și-a căutat și aflat originile până în 1884. Trecută din generație în generație, această artă a avut mare succes în anii `70, dar a atins un potențial comercial mai mare după `90, când compania a fost reînființată și a început să țintească spre noi piețe de desfacere.

 

ÎN 1991, SCULPTURA SECUIASCĂ S-A TRANSFORMAT DIN MEȘTEȘUG ÎN NUMELE COMPANIEI

 

CZINE Zsolt-Attila, director general SPIRAL WOOD: „Pe la începutul anilor 1.900 unul dintre străbunicii mei era mare meșteșugar în producerea de rame foto, iar următoarea generație lucra mobilă personalizată din lemn masiv pe care o vindea în toate colturile țării. În 1973, tatăl meu și-a construit un mic atelier unde, din pasiune, a început să sculpteze.  Mobilierul tradițional s-a bucurat de o mare popularitate în anii 70–80. Am trimis nenumărate garnituri de mobilă la clienții din țară și de peste hotare. În anul 1991, când tatăl meu a avut posibilitatea de a se extinde, a înființat societatea SCULPTURA SECUIASCĂ.”

 

Generații

 

Meșterii sculptau elemente spiralate, spirale duble, triple, atât pentru România, dar și pentru alte țări, în special pentru Germania de Vest.

 

TRADIȚIA ESTE DUSĂ MAI DEPARTE CHIAR ȘI ÎN CONDIȚII POTRIVNICE

 

„Cel mai greu moment a fost în anul 2009 când, într-un accident banal, mi-am pierdut tatăl. Peste durerea cauzată de pierderea părintelui s-a suprapus nevoia luării unei decizii. La vremea aceea eram country manager la o firmă austriacă în România și sprijineam compania tatălui meu doar pe partea de marketing, târguri și expoziții, însă nu mă implicasem deloc pe partea de producție. Am terminat facultatea de construcții și respectiv facultatea de management cu master în relații internaționale. Am făcut această alegere la 18 ani, considerând că meseria de lemnar era deja în familie. Ne propusesem ca pe viitor să ne dezvoltăm, combinând experiența dobândită de mine în aceste meserii, cu cea a tatălui meu în sculptura lemnului. Eu îmi și înființasem o firmă de proiectare. Fiind singurul copil, am fost nevoit însă să mă implic total pentru a continua ceea ce construiseră trei generații înaintea mea”, mărturisește Zsolt Czine.

 

 

FIUL REBRANDUIEȘTE AFACEREA PENTRU A O FACE ȘI MAI CUNOSCUTĂ PESTE HOTARE. AȘA APARE SPIRAL WOOD

 

De 30 de ani SPIRAL WOOD face elemente spiralate. „Ne-am specializat pe elemente tip torsade, stâlpi spirali, stâlpi coloniali. Ne-am extins activitatea, astfel încât acum reușim să înnobilăm toate spațiile dintr-o încăpere. Am pornit de la scări și acestea au rămas elementul constant al gamei noastre de produse. Însă un astfel de element de interior cere insistent si un decor, mobilier în stil adecvat. Rând pe rând am proiectat și realizat cuiere, lampadare, veioze, oglinzi, măsuțe, taburete, scaune, birouri, biblioteci, mobilă pentru bucătărie, sufragerie și dormitoare, având ca element structural central coloana torsionată dublă, triplă, cvadruplă”, ne spune directorul general al companiei.

 

 

Compania este specializată în principal în producția de scări și balustrade în formă de spirală, toate din lemn masiv, concepute pentru a oferi un design luxos caselor, hotelurilor sau restaurantelor. Toate lucrările au un design unic, sunt prelucrate manual până la cel mai mic detaliu, meșterii SPIRAL WOOD adaptându-se în totalitate nevoilor clienților.

 

„Folosim în mare parte lemn de fag, fag aburit, cu porii închiși, dar lucrăm și cu alte specii de lemn cum ar fi cireș, nuc american, mahon. Depinde de gusturile și de bugetele clienților. Bucățile de fag sunt alese de noi, din lemn tăiat numai în perioada decembrie–februarie. Totdeauna avem în stoc pentru un an întreg. Lemnul se usucă natural și abia după aceea mai aplicăm o procedură de uscare la 8-9% și aburirea. Lucrăm cu grund, baiț, lac italian pe care le-am găsit după ani de căutări. Obținem un efect antistatic, de respingere a prafului.”

 

 

500 DE MODELE DE ELEMENTE STRUNJITE

 

Respectând normele impuse de criza sanitară, în timpul pandemiei de COVID-19 compania și-a extins activitatea și s-a focusat pe producția de elemente strunjite, sculptate și elemente frezate. „Ne-am pregătit cu stoc suficient pentru ziua în care economia a început să repornească. Am reușit să finalizăm și un catalog de modele de elemente strunjite, cum ar fi picioare de mese, de scaune, fotolii și canapele, stâlpi groși de rezistență și stâlpi intermediari pentru balustrade. Avem peste 500 de modele.”

 

Descărcați catalogul SPIRAL WOOD:

 

Compania investește continuu în utilaje, în ultimii ani accesând și fonduri în acest sens, pentru modernizare și dezvoltare.

 

SPIRAL WOOD VREA SĂ-ȘI CONVINGĂ COLABORATORII SĂ SE PROMOVEZE ÎMPREUNĂ

 

Proiectul este unul business to business, inițiatorul creând o platformă unde companiile românești să-și expună produsele, iar arhitecții, designerii de interior, revânzătorii, magazinele, dezvoltatorii imobiliari să le poată vedea și comanda, la nevoie.

 

 

Află detalii pe:

spiralwood.eu si furnitureproducers.com

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT