APMR ține Guvernul aproape de problemele din industrie și cere soluții rapide
Producția de mobilă este în dificultate în Europa, iar anularea Imm Cologne, cea mai importantă expoziție business to business din domeniu, din Germania, confirmă scăderea gravă a pieței de desfacere, pe continentul nostru. Creșterea continuă a costurilor cu salariile, cu materia primă și cu energia au transformat producția românească de mobilă într-una necompetitivă pe piețele internaționale. Asociația Producătorilor de Mobilă din România cere Guvernului României atenție sporită pentru o industrie care și-a dovedit reziliența, dar astăzi este în pericol.
Sprijin pentru producția în cogenerare a energiei electrice şi termice, folosind deșeuri și resturi de mobilier
Discuțiile cu reprezentanții la vârf ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au continuat miercuri, 16 octombrie, chiar la sediul MMAP, pentru sprijinirea producției în cogenerare a energiei electrice şi termice, folosind deșeuri și resturi din industria de mobilier. Președintele APMR, Dumitru Blaga, însoțit de Dipl. Ing. Dan Dehelean au prezentat conducerii MMAP o soluție care are ca principiu de funcționare gazificarea biomasei, respectiv a așchiilor de lemn, a lemnului rezidual și a deșeurilor de lemn, pentru a genera energie, care ar reduce semnificativ costurile de producție, dar și poluarea.
„Producția românească de mobilă are nevoie de soluții pentru reducerea costurilor cu energia. La acest moment, producem scump. Companiile noastre sunt mari consumatoare de energie, iar această soluție ne-ar ajuta să scădem costurile de producție și să redevenim competitivi”, a explicat Dumitru Blaga, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR.
„Ne putem gândi la o schemă de ajutor de stat, putem găsi surse de finanțare. Noi am finanțat din PNRR instalații de biogaz pentru fermieri, unde din gunoi de grajd, asta făceau. Înțeleg că dintr-un kilogram de biomasă putem obține de 4 ori mai mult curent electric, dar și reducerea poluării”, s-a interesat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Asumare pentru Noul Cod Silvic
Ministrul Mircea Fechet ne-a spus că va face tot ceea ce depinde de el pentru ca noul Cod Silvic să fie adoptat. Precizăm că proiectul noului Cod Silvic a ieșit din Senat și este blocat de câteva luni la Camera Deputaților, care este for decizional. Însă, prima citire în Comisia de Mediu ar putea avea loc săptămâna viitoare.
„Credem că actualul Cod Silvic poate sprijini industria mobilei, iar un nou Regulament de valorificare a masei lemnoase le poate asigura producătorilor de mobilă dreptul de preempțiune real și posibilitatea de a achiziționa lemn la un preț accesibil. Vom participa la dezbaterile din Camera Deputaților și vom urmări menținerea amendamentelor introduse de echipa APMR și adoptate în Senatul României, legate de sortarea lemnului pe clase de calitate și scoaterea la licitații a sortimentelor solicitate de producători, dar și responsabilizarea personalului Romsilva”, a spus Nadina Nedelea Rus, directorul executiv APMR, la întâlnirea de la Ministerul Mediului.
Din partea Ministerului Mediului, au mai participat la discuții: secretarul de stat Sorin Banciu, șeful Direcției Păduri, Dănuț Iacob, consilierul ministrului, Gabriel Oltean și șeful Direcției Relații Publice și Comunicare, Mihai Drăgan.
Fonduri pentru digitalizare
Președintele APMR, Dumitru Blaga, împreună cu directorul executiv Nadina Nedelea Rus, coordonatorul IT & Proiecte Europene Andreea Paraschiv, și managerul Revistei MOBILA, Didi Rus, s-au întâlnit miercuri și cu Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Discuțiile au vizat proiectele de digitalizare a companiilor românești. Echipa MCID a introdus APMR într-un Grup de lucru pentru identificarea nevoilor tehnologice și a soluțiilor adecvate industriei de mobilă.