Home / Industria Mobilei  / APMR l-a sesizat din nou pe ministrul Mediului

APMR l-a sesizat din nou pe ministrul Mediului

DE 3 LUNI, ROMSILVA NU GĂSEȘTE SOLUȚIA CERUTĂ DE MINISTRUL MEDIULUI, PENTRU CA PRODUCĂTORII SĂ AIBĂ ACCES LA LEMNUL DE CALITATE PENTRU MOBILA PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA

 

La data de 14 iunie 2021, o delegație a Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR s-a întâlnit cu ministrul Mediului și cu directorul general al RNP- ROMSILVA. Întâlnirea a avut loc la solicitarea APMR, care a reclamat că industria mobilei se află într-o situație critică din cauza lipsei lemnului fasonat și a prețurilor exagerate practicate la licitații.

 

„Obiectivul nostru este să aducem plus-valoare cât mai mare lemnului, acesta fiind și unul dintre principiile fundamentale ale exploatării durabile. Am cerut colegilor din Minister și Romsilva să prezinte soluții concrete, astfel încât producătorii să aibă acces la lemnul de calitate pentru mobila produsă în România”, declara atunci ministrul Barna Tánczos. „Fac precizarea că avem colegi specialiști în sortare, care merg din direcție în direcție și îi învață să sorteze pe clase de calitate și pe sortimente”, completa Teodor Țigan, directorul ROMSILVA.

 

Încurajați de promisiunile ministrului și ale conducerii ROMSILVA am trimis o adresă cu propunerile noastre privind condițiile de calitate ale buștenilor de stejar, fag și rășinoase pentru producția de mobilier, cu rugămintea de a dispune direcțiilor silvice sortarea și selectarea buștenilor și de a scoate la licitație lemn fasonat pentru mobilă.

 

 

„Analizând propunerile dumneavoastră comparativ cu caracteristicile sortimentelor pe care ni le-ați prezentat am constatat că acestea corespund, în cea mai mare parte, cu cele cuprinse în catalogul pentru sortimentele de bușteni pentru furnire și cherestea, astfel încât apreciem că nu este necesară crearea altor sortimente”, ne-a răspuns ROMSILVA, printr-o adresă semnată chiar de directorul general, Teodor Țigan.

 

 

Contrariați de răspuns, am revenit imediat cu o adresă în care am declarat că  ne-a surprins total neplăcut lipsa de implicare a regiei, referitor la art. 60, pct. 5 g., din Codul Silvic, privind asigurarea cu prioritate a producătorilor de mobilă cu lemn fasonat pe baza necesarului anual estimat. Am cerut conducerii ROMSILVA să prezinte soluții concrete, astfel încât producătorii de mobilă să aibă acces la lemn de calitate, așa cum a precizat chiar și ministrul Mediului, la întâlnirea de acum 3 luni.

 

„Nu înțelegem de ce nu poate fi completat catalogul de produse cu poziția „Lemn fasonat pentru mobilă”, conform caracteristicilor tehnice transmise în scrisoarea noastră. Așa cum se aplică standardele de Buștean pentru furnire și Buștean pentru cherestea, așa trebuie să se aplice și standardul Buștean fasonat pentru mobilă.”

 

 

 

 

Până la data scrierii acestui articol, ROMSILVA nu a găsit soluția cerută de ministru, dimpotrivă a elaborat un caiet de sarcini pentru vânzarea de lemn fasonat – pentru organizarea de licitații electronice – care încalcă prevederile art. 47 din HG 715/2017 cu modificările și completările ulterioare, nemulțumind și mai mult producătorii de mobilă, care solicită:

 

  • Punerea în acord a platformei prin care se desfășoară licitația electronică cu actele normative, respectiv eliminarea butonului „Preempțiune” în timpul desfășurării licitației și apariția lui la finalul licitației, pentru exercitarea acestui drept.

 

  • Identificarea participanților la licitația electronică (denumire), atât la începutul fiecărei licitații, cât și ulterior, în ceea ce privește depunerea de ofertă și/sau licitare.

 

Conducerea APMR l-a sesizat din nou pe ministrul Mediului de rezistența ROMSILVA și i-a cerut să intervină urgent pentru ca producătorii români de mobilă să aibă acces la lemn de calitate, din pădurile proprietate publică a statului.

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT