Home / Design  / Apărut din nostalgie și responsabilitate pentru mediu, mobilierul vintage devine din ce în ce mai apreciat

Apărut din nostalgie și responsabilitate pentru mediu, mobilierul vintage devine din ce în ce mai apreciat

Odată cu ecologismul, devenit unul dintre subiectele de mare interes ale momentului, a explodat și interesul pentru mobilierul durabil. Promovarea comportamentului responsabil pentru conservarea mediului, pornind din interiorul locuinței, a depășit de mult timp discuțiile despre substanțe chimice periculoase și deșeuri alimentare, atingând acum  domeniul obiectelor, materialelor și vopselurilor. În timp ce industria explorează diferite tehnologii de producție și promovează reciclarea, popularitatea tot mai mare a mobilierului și decorului de epocă în rândul generației millennials poate reprezenta o cale de urmat.

 

 

Există o serie de motive pentru care mobilierul de epocă devine o soluție pentru mulți și această tendință este de așteptat să crească pe măsură ce avansăm în timp.

 

Sunt satisfăcute preocupările legate de mediu

 

În ultimele două decenii, am văzut dominația mobilierului „rapid” (n. trad. joc de cuvinte cu trimitere la moda fast-food), produs pe bandă rulantă. Ieftină și la îndemână, mobila demontabilă, de unică folosință, s-a strecurat treptat în viețile noastre, promițând soluții simple și lipsite de griji pentru nevoile de schimbare ale stilului nostru de viață.

 

 

Odată cu mobilitatea în creștere a indivizilor, este tentant să privim mobila ca pe o soluție temporară: doar obiecte funcționale, construite să dureze câțiva ani înainte de a fi aruncate. De-a lungul anilor însă, această mentalitate a pus presiune asupra mediului înconjurător, iar acum nu mai putem întoarce capul, prefăcându-ne că e o practică durabilă. Originea materialelor utilizate pentru producție este, de asemenea, analizată cu atenție. Procesele sigure pentru mediu și sursele durabile ar putea adăuga un plus la prețul mobilierului, dar cumpărătorii par a fi dispuși să prefere mărcile pentru comportamentul lor responsabil.

 

 

Vintage este amabil cu planeta

 

Dar, până la urmă, nu contează cât de mult vom încerca să facem totul bine și să folosim numai materiale și practici precaute, atât timp cât noile produse reprezintă încă hrana consumatorilor. Optând pentru vintage înseamnă să folosim ceea ce există deja, să aducem un omagiu abilităților meșteșugarilor de altădată și să îmbrățișăm calitatea care a rezistat la testul timpului. Prin această alegere reciclăm și, în același timp, avem parte de un mobilier care va dura zeci de ani, astfel încât nu vom mai umple cu mobilier depozitele de deșeuri.

 

 

Piesele vintage potențează exprimarea personală

 

În timp ce mobilierul produs în masă a modelat peisajul industriei, stilurile noastre personale au început să se estompeze. Pană când nu ne-am deschis porțile către rețelele de socializare nu ne-am putut imagina cât de uniforme au devenit casele noastre.  Mobilierul vintage poate fi un aliat puternic în combaterea uniformității și monotoniei. Aceste piese nu sunt numai rare (uneori, chiar unice), ci permit experimentarea și personalizarea. Cu un dram de vopsea sau o simplă tapițare, putem transforma o mobilă veche într-o piesă de colecție.

 

 

Povestea și relațiile interpersonale sunt importante

 

Mobilierul vintage vine cu o poveste. Descoperirea istoriei remarcabile a obiectului ne emoționează și ne face să îl apreciem și mai mult. Examinarea motivelor pentru care ne dorim cu atâta disperare narațiunea ar putea fi un răspuns nemulțumitor, dar este cert că vom continua să preferăm tendințele de decorare a casei care favorizează autenticitatea și imperfecțiunea.

 

 

Vintage promovează calmul și simțurile

 

Piesele uzate, cu patină și zgârieturi mici, ne fac să ne simțim relaxați în legătură cu modul în care trăim în casele noastre. Amintindu-ne că nimic nu este prea prețios, ele aduc cu ușurință acceptarea degradării naturale a lucrurilor. Înainte să ne dăm seama, un interior standard, chiar dacă este impecabil și la modă, începe să se demodeze, dar casele ale căror interioare se desfășoară în timp, prin stratificări și amestecuri de piese vechi cu piese noi, sunt mai interesante, deoarece par atemporale, unice și extrem de personale.

 

 

Vintage este o opțiune viabilă, dar ne putem lipsi de mobila nouă?

 

În funcție de ceea ce căutăm și de cât de multă răbdare avem pentru a ne dedica descoperirii lor, antichitățile și piesele de epocă pot costa de la nimic până la o avere. Sigur este faptul că acestea dețin valoarea și calitatea superioară a construirii lor.

 

 

Și, totuși, o locuință a zilelor noastre, nu foarte spațioasă, mobilată și decorată în totalitate vintage, are 90% șanse să devină neconfortabilă, nefuncțională sau „ca pe vremea bunicii”. Întotdeauna vom avea nevoie de mobilier nou. Cu atât mai bine dacă acesta este din lemn masiv, de calitate și în stil vintage.

 

 

Adaptare după articolul Bojanei Bajac, ambasadorul mărcii SampleBoard

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT