Home / Focus  / Anul de foc al domeniului forestier

Anul de foc al domeniului forestier

 

ASFOR NICOLAE ȚUCUNEL, președinte Asociația Forestierilor din România (ASFOR): „2016 a fost anul de foc al domeniului forestier, a fost un an în care atât de multe lucruri au fost zdruncinate, încât răscrucea la care ne aflăm acum va trebui să decidă drumul de urmat pentru mare parte dintre actorii implicați. Spun asta cunoscând activitatea domeniului din 1974. Piața românească a fost influențată de foarte mulți factori. Ceea ce se întâmplă acum în domeniul forestier este și consecința unei imagini publice care s-a dorit să arunce anatema asupra acestui domeniu.  Cine a făcut-o, din ce interese a făcut-o – sunt multe păreri aici, cert este că a avut efect. Atunci când pe toate canalele și în toate discuțiile auzi că se distruge fondul forestier românesc, că proliferează o mafie, că se merge spre nenorocire, e o problemă. Sigur că trebuie să ne uităm cu atenție și să spunem noi înainte de oricine că trebuie să fie ordine, nu putem să activăm dacă nu sunt reguli și nu sunt bine respectate aceste reguli. Însă a împinge lucrurile atât de mult și a transforma un domeniu de activitate într-o luptă continuă este absolut contraproductiv. Când Regia Națională a Pădurilor a considerat că trebuie să vină în piață cu niște prețuri ca să-și rezolve niște probleme de indicatori economici și nu a mai ținut seama de capacitatea celor care trebuie să plătească aceste prețuri, a fost un prim moment care se simte acum și care încă nu și-a produs efectele finale. În primăvară va fi punctul culminant și vom vedea aceste efecte. Deranjamentul acesta din domeniul lemnului a dus la retragerea din activitate a foarte multor companii, atât din exploatare cât și din industrializare, dacă mă refer la ceea ce înseamnă agenții economici pe care îi reprezentăm noi ca și asociație.”

„Este greu, atunci când ești într-o cursă și ai primit un stop în piept, să poți să mai reiei acea cursă de lungă durată.”

„Suntem într-un moment greu, s-au încercat în acest an multe reglementări, unele dintre ele au fost reluate, mă refer la HG 924 din 2015, care ne-a blocat câteva luni, apoi a fost modificată și s-a reluat activitatea. Avem acum OUG 51, care de asemenea introduce elemente de reglementare excesivă și se pune din nou problema modificării ei, avem HG 470 în lucru pentru a suferi niște modificări. Problema este că noi suntem în pericol de a fi scoși din piață. Interesele economice legate de acest domeniu la nivel global sunt foarte mari. Noi concurăm cu o piață internațională în care regulile sunt foarte clare și pe care nu le putem schimba.”

MESAJ PENTRU NOUL GUVERN AL ROMÂNIEI

„Deciziile importante nu mai trebuie luate în cadrul partidului politic, care l-a așezat acolo și care are interesele lui. Pe un domeniu ca acesta, unde o greșeală pe care o faci astăzi se poate resimți foarte puternic și peste 50 ani, reglementările legale trebuie discutate înainte cu specialiștii și aceștia să aibă ultimul cuvânt. Stăm la masă, negociem, aducem argumente, pentru a readuce sistemul nostru în parametrii legali și în parametrii de respectare a tuturor regulilor care țin de viața pădurii.”

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT