Amendamentele APMR au fost introduse în proiectul noului Cod Silvic
După câteva luni de dezbatere, de completări sau modificări aduse proiectului Noului Cod Silvic, ieri, 12 decembrie 2023, acesta a fost pus în consultare publică. Forma consolidată a proiectului include amendamentele APMR.
Așa cum v-am informat, în varianta inițială a proiectului, care a fost supusă dezbaterii cu asociațiile profesionale și cu ONG-urile, la data de 21 august 2023, nu era introdus dreptul de preempțiune al producătorilor de mobilă la achiziția de masă lemnoasă din pădurile publice ale statului. În consecință, am intervenit rapid cu o serie de amendamente la proiectul Noului Cod Silvic, care au vizat articolul legat de valorificarea superioară a lemnului. La data de 10 octombrie, am avut o întâlnire chiar cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, solicitându-i direct susținerea pentru completarea articolului 110, din noul proiect al Codului Silvic. I-am explicat că din pădurile publice ale statului, ROMSILVA trebuie să asigure, cu prioritate, necesarul de materie primă pentru producția de mobilă și alte produse finite din lemn, care oferă cea mai mare valoare adăugată lemnului.
Iată amendamentele APMR existente în varianta de acum a proiectului noului Cod Silvic!
– La articolul 110, Reguli de valorificare a lemnului, alineatul (1) a fost introdus punctul h), respectiv „asigurarea cu prioritate de masă lemnoasă pentru producătorii din industria mobilei, din păduri proprietate publică a statului, sub formă de lemn fasonat, pe baza necesarului anual estimat. Aceștia au drept de preempțiune la cumpărarea de masă lemnoasă, la oferta de preț și în condiții egale de vânzare.”
– Dar și alineatul (2) care prevede că „Producătorii atestați din industria mobilei pot încheia contracte cadru multi-anuale, pentru o perioadă de maxim 5 ani, în baza unei proceduri reglementate prin Regulamentul de valorificare prevăzut la alin. (1), încheiate cu administratorii fondului forestier proprietate publică a statului, pentru sortimentele lemn rotund furnir si lemn rotund gater din speciile gorun, stejar, cireș și paltin.”
După aprobarea noului proiect al Codului Silvic, de către Parlamentul României, vom insista ca Regulamentul de valorificare superioară a lemnului, ce va fi adoptat ulterior prin HG, să includă:
– Sortarea lemnului pe clase de calitate și scoaterea la licitații la dimensiunile solicitate de producători, respectiv buștean pentru rezonanță, buștean pentru furnir, buștean pentru mobilă, buștean pentru cherestea, lemn pentru plăci, etc, conform standardelor europene, care să asigure maximizarea valorii adăugate și utilizarea lemnului în cascadă.
– Scoaterea la licitație de către direcțiile silvice de loturi mici de lemn fasonat, din sortimentele superioare, precizate mai sus, previzionate pe baza necesarului și a dimensiunilor tehnice transmise de companiile producătoare din zona de proximitate, în vederea reducerii costurilor de transport și a emisiilor de carbon.
Facem precizarea că proiectul noului Cod Silvic a fost trimis către ministere, pentru obținerea semnăturilor necesare, înaintea depunerii spre aprobarea Parlamentului.
„Eu cred că ministerele vor aviza foarte repede acest proiect de lege (Noul Cod Silvic). În prima ședință de guvern, de îndată ce am cele 17 semnături pe ultima pagină, voi intra cu acest Cod Silvic şi el va fi transmis de urgență. Parlamentului spre adoptare. Sper să fie adoptat foarte repede de cele două Camere. Voi merge personal la fiecare comisie unde se va dezbate proiectul. Voi participa la comisiile de fond, precum şi la cele de aviz.” (Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor)
Declarația a fost făcută la Conferința regională „România redevine verde – trei pași fără întoarcere/Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare”, care a avut loc marți, 12 decembrie 2023, la București.
Forma consolidată a proiectului noului Cod Silvic a fost încărcată pe site-ul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor și poate fi consultată aici ➡ https://s9.ro/1xk6