Câteva zeci de reprezentanți la vârf ai companiilor membre ale Asociației Producătorilor de Mobilă din României au participat vineri, 5 aprilie, la Adunarea Generală a APMR care a avut loc în timpul Salonului de Mobilă Sibiu. Au fost dezbătute problemele la zi ale industriei de mobilă și au fost aprobate rapoartele de activitate pe anul trecut, precum și Programul de activitate pentru anul 2019.
Președintele APMR, Aurica Sereny a informat membrii asociației despre numeroasele intervenții la Parlament, Guvern, ministere privind modificările propuse de Ministerul Apelor și Pădurilor, a reclamației transmisă la Comisia Europeană privind „ presupusul ajutor de stat acordat producătorilor de mobilă” în baza art. 47 din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase precum și de plângerea prealabilă înaintată la Guvern de către compania GILMET, urmare a modificărilor aduse Regulamentului.
Pentru companiile nou intrate în Asociație, conducerea APMR a explicat care sunt atribuțiile acestui for, dar și care sunt limitele în care poate acționa în numele membrilor săi.
Aurica Sereny, președinte APMR: „Asociația sprijină societățile membre în ceea ce privește participarea la târguri interne cu tarife mai mici în urma încheierii de parteneriate cu organizatorii acestora, un exemplu concludent în acest sens fiind Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii BIFE-SIM. De asemenea, APMR susține firmele în vederea participării la târgurile internaționale cu finanțare de la bugetul statului, mai mult decât atât organizează aceste participări, face intervenții la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pentru urgentarea procedurilor, reușind astfel, în ultima perioadă, organizarea participărilor la toate evenimentele internaționale prevăzute în PROGRAMUL DE PROMOVARE A EXPORTURILOR cu finanțare de la bugetul de stat. Precizăm că în prima parte a acestui an, România a fost prezentă cu stand național la Imm Cologne, la IFFS Singapore, la Salone del Mobile.Milano, iar în luna mai vom avea reprezentanți la ICFF New York și la INTERZUM.”
Membrii APMR prezenți la Adunarea Generală au fost informați că APMR face demersuri pentru adoptarea unor măsuri pentru îmbunătățirea legislației în domeniul muncii, asigurarea și stabilizarea forței de muncă precum și pentru reducerea migrației.
În acest sens, vicepreședintele APMR, Mihai Apopii a prezentat aspecte inedite privind perspectivele învățământului profesional dual, propunând calificarea prin ucenicie care să fie susținută de firme, iar contribuția acestora să fie dedusă din impozitul pe profit al firmei.
Mihai Apopii, vicepreședinte APMR: „Noi vrem să simplificăm metodologia: firmele să aibă un cuvânt mai important de spus, iar tot ce înseamnă învățământ dual sau profesional să fie cuprins în planul de școlarizare. Vrem ca toate clasele de învățământ profesional să aibă loc de practică. De asemenea, am înaintat și o propunere pentru fidelizarea angajaților: să se aprobe ca în limita unui salariu minim pe economie, firma să-și poată premia angajații (la final de an, de Paști ori de Crăciun), iar acest salariu să nu fie impozitat.”
Conducerea APMR le-a recomandat firmelor membre să se înscrie la târgul BIFE-SIM 2019 și i-a atenționat să urmărească lansarea PROGRAMULUI DE INTERNAȚIONALIZARE, amintindu-le că pot beneficia de o sumă forfetară de 25000 lei pentru acoperirea cheltuielilor de participare.