Home / Evenimente  / Achizițiile publice, obstacol sau oportunitate pentru companiile românești

Achizițiile publice, obstacol sau oportunitate pentru companiile românești

29% dintre cei care participă la achizițiile publice consideră indicatorii din caietul de sarcini ca fiind greu realizabili și, din păcate, 43% dintre respondenți încă au percepția că acel caiet de sarcini este făcut după chipul și asemănarea câștigătorului. Aceasta este concluzia studiului „Percepțiile mediului de afaceri asupra economiei”, lansat recent de Camera de Comerț și Industrie a României.

Concluziile studiului au fost prezentate de Mihai Daraban, președintele CCIR, la conferința Achizițiile publice: obstacol sau oportunitate pentru companiile românești?”, eveniment organizat în de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în parteneriat cu Inițiativa pentru competitivitate (INACO) la data de 14 iunie. Evenimentul a fost moderat de Andreea Paul, președinte INACO.

 

DSC_8255 (002)

 

Mihai Daraban a semnalat birocrația ca obstacol important în accesarea unei licitații, subliniind efortul pe care oamenii de afaceri trebuie să îl facă pentru a putea participa la licitațiile publice.

MIHAI DARABAN, președinte CCIR: „Pachetul achizițiilor publice cu cele 4 legi, respectiv 98, 99, 100, 101 totalizează 676 articole, la care se adaugă încă 344 de articole de norme metodologice, deci avem un total de 1020 de articole.”

 

DSC_8200 (002)

 

ALEXANDRU PETRESCU, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (NR: la data scrierii acestui material) a anunțat semnarea ordinului de ministru pentru înființarea, în colaborare cu INACO, a Centrului de Studii Comparative pentru Competitivitate.

„Acest centru este un organ consultativ, fără persoană juridică, care funcționează sub conducerea ministerului și care are ca obiectiv crearea unui cadru eficient de consultare și dialog cu toate organizațiile de profil economic, dar și cu reprezentanți din zona universitară sau reprezentanți ai Academiei Române. În practică, tot ceea ce acest centru va elabora, va întări fundamentarea, justificarea, predictibilitatea pentru orice fel de politici și măsuri pe care Ministerul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat le va lua.”

Ministrul Petrescu a anunțat și înființarea Centrului de Productivitate, un proiect deja demarat, care în prezent se află pe masa de decizie a Guvernului: „Va fi un pol de expertiză pe tot ceea ce înseamnă productivitate, va fi partenerul de dialog al tuturor companiilor, IMM-urilor, asociațiilor care doresc să-și crească nivelul de productivitate.”

 

DSC_8215 (002)

 

DANIEL CĂTĂLIN ZAMFIR, președintele Comisiei economice, industrii și servicii din Senatul României, a vorbit despre percepția colectivă eronată referitoare la firmele care derulează contracte cu statul: „Cred cu tărie că cel mai mare contractor este statul, iar noi trebuie să facilităm relația oamenilor de afaceri cu statul într-o manieră corectă și transparentă.”

 

DSC_8286 (002)

 

La eveniment au mai participat: Eugen-Orlando Teodorovici, președinte Comisia pentru buget, finanțe activitate bancară și piață de capital din Senatul României, Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Bogdan Pușcaș, președinte Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Silviu Cristian Popa, președintele Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, Aron Ioan Popa, președinte Autoritatea de Audit, Curtea de Conturi a României, Grațiela Gheorghe, director Direcția Licitații și Petiții, Consiliul Concurenței, Monica Amalia Rațiu, conf. univ. dr. Departamentul de drept public, Facultatea de drept, Universitatea din București și Cristian Erbașu, președinte Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

Mai multe detalii pe www.ccir.ro  

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT