Home / Focus  / A început Săptămâna Diplomației Comerciale

A început Săptămâna Diplomației Comerciale

Evenimentul a debutat ieri cu sesiunea plenară care a avut loc în sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice București și a reunit pe lângă cei 50 de consilieri economici ai României în străinătate, reprezentanți la vârf ai mediului politic și de afaceri din țara noastră.

 

Prima parte a dezbaterii intitulată Diplomația comercială românească – evoluții, provocări și perspectivea fost deschisă de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, care a explicat de ce a susținut înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior – ARICE. El a subliniat că rolul acesteia este să contribuie la dezvoltarea economiei românești și la echilibrarea balanței comerciale a României.

 

 

„De la Napoleon încoace, diplomația este armata în haine de gală”, a completat Rareș Ștefan Burlacu, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior – ARICE.

 

 

Agenda politicii externe se aliniază în raport cu agenda economică

 

„A venit timpul să țintim mai sus, cu obiective mai ambițioase, orientate și dincolo de piața europeană”, a argumentat consilierul prezidențial Cosmin Ștefan Marinescu, prezent la întâlnire în numele Administrației Prezidențiale.

 

 

Vorbitorii au reliefat faptul că diplomația comercială reprezintă o componentă esențială a diplomației generale, mai ales în actualul context regional și internațional, marcat de numeroase crize care afectează profund economiile naționale și pe cea globală. S-a iterat necesitatea unor strategii inter-conectate pentru creșterea competitivității economiei românești, pornind de la cea dedicată dezvoltării capacității productive a țării – în special în domeniile net importatoare și în regiunile mai slab dezvoltate – și continuând cu strategii pentru creșterea exporturilor și reducerea deficitului comercial, atragerea de noi investiții străine, dezvoltarea turismului, trecerea la industria 4.0, tranziția la energia verde și asigurarea independenței energetice.

 

Responsabilii ARICE au arătat că, în prezent, rețeaua de reprezentare economică a României în străinătate este subdimensionată în raport cu necesitățile, precum și cu sistemele de promovare economică externă ale altor țări.

 

Cea de-a doua parte a manifestării a fost dedicată relațiilor Departamentului de Comerț Exterior cu mediul de afaceri, atât prin angajații interni, cât și prin reprezentanții din străinătate, urmărind strângerea acestor conexiuni. Au fost reprezentate Consiliul de Export, camerele de comerț, asociațiile profesionale și confederațiile patronale, Academia de Studii Economice București, Investissement Quebec International, firme românești cu activități de export. Panelul s-a concentrat pe identificarea celor mai eficiente modalități de colaborare între reprezentanții economici externi și companiile românești, respectiv structurile asociative ale mediului de afaceri, cu obiectivul comun de creștere a exporturilor și reducere a deficitului comercial.

 

 

Co-președintele Consiliului de Export al României, Mihai Ionescu, a ironizat declarațiile politice care au deschis manifestarea, dar și-a exprimat intenția de a colabora cu nou-înființata Agenție Română pentru Investiții și Comerț Exterior – ARICE pentru binele economiei românești.

 

 

Este nevoie de un proces mai transparent privind prezența României la târgurile internaționale

 

„Noi reprezentăm 15 industrii prin intermediul Confederației Concordia. Colegii noștri din industria de mobilă sunt la Milano și la marile târguri de peste tot din lume, dar cei din industria de software și servicii IT nu sunt la marile evenimente. La fel colegii din turism au lipsit de la aceste manifestări. Să ne coordonăm un pic mai bine. Și aș face și o paranteză, pentru că acest transfer care are loc acum de la Ministerul Economiei la noua Agenție aduce după sine niște sincope. V-aș ruga să faceți un efort ca asta să nu se reflecte asupra modului în care programăm târgurile internaționale, mă refer la cele de anul viitor. Colegii din mobilă îmi spuneau că vor să meargă la târgul de la Köln, care este în ianuarie 2024, pare departe, dar așa cum foarte bine știți, acestea se pregătesc și cu 12 luni înainte. V-aș ruga să fim atenți să nu apară întârzieri, să putem fi prezenți la toate târgurile pe care le avem în vedere”, a susținut Radu Burnete, director executiv CONCORDIA.

 

Au început discuțiile dintre reprezentanții mediului de afaceri și consilierii economici ai României în lume

 

Următoarele trei zile sunt consacrate întâlnirilor individuale ale celor 50 de consilieri economici externi ai României cu reprezentanți ai firmelor românești care au nevoie de îndrumare și asistență pentru a accesa alte piețe. Peste 200 de reprezentanți ai mediului economic și-au exprimat intenția de a avea astfel de discuții, participarea fiind încă deschisă oricăror firme interesate. Întâlnirile se desfășoară la sediul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, între orele 9:00 – 13:00, în perioada 5-7 iulie 2023.

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT