Home / circularitate  / A fost lansat apelul de proiecte pentru reîmpădurirea suprafețelor afectate de calamități

A fost lansat apelul de proiecte pentru reîmpădurirea suprafețelor afectate de calamități

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, la data de 16 februarie 2023, apelul de proiecte în cadrul Investiției 1 „Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane Subinvestiția I.1.B – „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”.

 

Alocarea financiară totală acordată prin PNRR pentru subinvestiția C2/I.1.B. – Refacerea potențialului forestier este de  491,9 milioane de lei. Sesiunea de depunere a proiectelor  a început la data de 16 februarie.

 

 

Finanțăm, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, refacerea suprafețelor forestiere acolo unde fondul forestier a fost afectat de factori biotici, abiotici, de fenomene meteo, furtuni, doborâturi. Avem un buget de 100 milioane de euro. Este un nou început pentru pădurile din România, cu un buget fără precedent, care permite ca județele care au suprafețe foarte mici de pădure, să beneficieze de aceste scheme de finanțare, să refacă ecosistemele, să refacă echilibrul natural, ecologic în acele județe. În total, vom împăduri peste 56.000 hectare până în 2026 prin cele două linii de finanțare: cea destinată reîmpăduririlor, pe care o lansăm astăzi și schema privind înființarea de păduri noi, lansată în noiembrie 2022. Schimbările climatice pot fi prevenite și acest fenomen poate fi încetinit doar dacă acționăm pe cele două planuri: reducem emisiile și creștem capacitatea de sechestrare a carbonului la nivel mondial”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

 

 Beneficiarii acestei măsuri sunt:

deținători publici de teren de împădurit – Regia Națională a Pădurilor – Romsilva; Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”; Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”; unitățile administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, pentru domeniul public și privat deținut de către acestea); alte persoane juridice de drept public, precum și formele asociative ale acestora.

 

– deținători privați de teren de împădurit: persoanele fizice; persoanele fizice autorizate; întreprinderile individuale; întreprinderile familiale; societățile comerciale; asociațiile și fundațiile; alte persoane juridice de drept privat, precum și formele asociative ale acestora.

 

 

Apelul de finanțare este de tip necompetitiv și este deschis până la 23 ianuarie 2026, pentru toți solicitanții eligibili, pe principiul „primul venit, primul servit” în limita bugetului maxim alocat.

 

 

Campania națională de împădurire și reîmpădurire  prin PNRR vizează realizarea a cel puțin 25.000 ha suprafețe noi de teren împădurite sau reîmpădurite până la 31 decembrie 2023, iar până la 30 iunie 2026 realizarea a 56.700 ha suprafețe noi de teren împădurite sau reîmpădurite.

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT