Home / Design  / 7 tendințe în design, prezentate în această primăvară, la Milano

7 tendințe în design, prezentate în această primăvară, la Milano

Fiind cel mai mare eveniment în materie de design, Salonul de Mobilă de la Milano ocupă orașul italian timp de o săptămână, în fiecare an. Ediția din 2018, care a avut loc în perioada 17-22 aprilie, a prezentat sute de designeri și mărci cu cele mai recente și interesante proiecte ale lor.

După o selecție a celor mai bune expoziții și instalații, s-a conturat o serie de tendințe, printre acestea numărându-se influența Africii și afro-futurismul dar și  materialele și produsele vegane care combină tehnologia cu sănătatea și bunăstarea.

Câteva dintre acestea se referă la temele prezentate în manifestul recent publicat al Salone del Mobile 2018 – primul de acest fel de la lansarea târgului în 1961. Acesta a cerut industriei de design să promoveze inovația și sustenabilitatea, la evenimentul din acest an.

Iată primele șapte tendințe de la Milano pentru anul 2018:

 

Noi utilizări ale plasticului reciclat

 

Având în vedere impactul ecologic al deșeurilor din plastic, ca preocupare globală majoră, mulți designeri au început să exploreze potențialul de reciclare a acestui material și au venit cu o serie de soluții imaginative.

 

Designerul japonez Kodai Iwamoto a prezentat vase fabricate folosind o tehnică pe care o numește „plastic blowing”, în timp ce compania olandeză Trashplast a prezentat un material inovator nou fabricat din plastic polietilenic reciclat.

 

 

O nostalgie retro

 

Nu este neobișnuit ca designerii și brandurile de mobilier să facă referire la trecut în colecțiile lor, dar 2018 pare să fie anul în care designul retro se află în centrul atenției.

 

Înainte de Milano, antreprenorul olandez și fostul co-fondator Moooi Casper Vissers tocmai a lansat o nouă marcă de design numită Revised, evocând stiluri de la începutul secolului al XX-lea.

 

În mod similar, noua colecție de la Londra, marca Sé, prezentată la Rossana Orlandi din Milano, consolidează obiectivul companiei de a „recupera strălucirea și calitatea mobilierului din secolul al XX-lea”.

 

Warm Nordic – un nou brand creat pentru a oferi o „a doua șansă” modelelor de odinioară, populare în țările nordice, dar mai puțin cunoscute în altă parte – a prezentat modele din anii 1950 și 1960, alături de produse noi, concepute special pentru a le completa.

 

Gufram a dezvăluit o colecție de covoare și mobilier care se inspiră din perioada disco a anului 1970.

 

 

Materiale vegane

 

Veganismul este în creștere în întreaga lume, așa că a fost doar o chestiune de timp înainte ca acesta să înceapă să se reflecte în industria de design.

 

După lansarea de anul trecut a premiilor Vegan Homeware, designerul israelian Erez Nevi Pana intenționează să se dezvolte mai mult în ceea ce poate însemna „design fără cruzime față de animale”. El și-a dezvăluit rezultatele într-o expoziție din districtul 5Vie.

 

 

Mobilă de-a gata 

 

Directorul de design de la Established & Sons, Sebastian Wrong, a anunțat, în evenimentul de lansare a noii colecții a firmei, că nu vor fi dezvăluite la Milano decât modele care sunt gata de comandă. El a afirmat că, din ce în ce mai mult, clienții își pierd cu ușurință interesul pentru produsele pe care nu le pot cumpăra imediat.

 

„Au trecut zilele în care prezentai o idee la Milano și abia apoi a băgai în producție, peste un an sau, uneori, chiar după mai mult timp”, a declarat el. „Piața se mișcă atât de repede – de îndată ce prezinți o idee, trebuie să faci ceva cu ea, să o scoți imediat și să începi tranzacționarea ei.”

 

De aceeași opinie este și compania omonimă a lui Lee Broom, care a dezvăluit că anul 2018 va fi primul an în care oferă vizitatorilor din Milano șansa de a-și cumpăra imediat produsele noi.

 

Africa și afrofuturismul

 

Scena creativă a Africii este în plină expansiune datorită popularității filmului lui Marvel, „Black Panther”, și a afrofuturismului său estetic.

 

Acest lucru a fost evidențiat într-o expoziție de la Salone Satellite, intitulată Africa/America Latină: Rising Design – Design Emergente. Curatoriată de designerul franco-marocan Hicham Lahlou, secțiunea Africa a cuprins 18 designeri emergenți de pe întreg continentul.

 

Influența Africii se va resimți, treptat, și în colecțiile firmelor. De exemplu, lansarea de la Milano a lui Walter Knoll are la bază o serie de covoare cu peisaje africane, iar frații Waxman prezintă o colecție de accesorii realizată cu textile inspirate din Africa.

 

 

Tehnologia promovează bunăstarea

 

Brandurile tech au făcut o puternică impresie la Salone del Mobile din acest an, Google făcându-și debutul la Milano, iar Panasonic și Dassault Systèmes desfășurând evenimente de mare amploare la această ediție. Un subiect cheie pentru toate aceste trei companii a fost modul în care dispozitivele digitale pot deveni parte a unui stil de viață sănătos.

 

Google a lucrat cu editorul de tendințe Li Edelkoort la o expoziție care a investigat modul în care dispozitivele electronice ale viitorului ar putea deveni mai tactile.

 

Dassault Systèmes a cerut companiilor Kengo Kuma, Superflux și Studio Roosegaarde să creeze o instalație care să arate modul în care mediul construit poate preveni poluarea aerului. În mod similar, spectacolul Panasonic, numit Air Interventions, a explorat modul în care produsele electronice pot promova bunăstarea.

 

Design și teatru

 

Teatrul, muzica și spectacolul au fost în vogă la Milano, în acest an. Marca de iluminat Lasvit a găzduit o expoziție interesantă, Monster Cabaret, plină de creații ciudate și minunate, în timp ce studioul de arhitectură Stanton Williams a construit un pavilion dedicat dansului.

 

Tot acum, un grup de designeri olandezi a transformat istoricul Muzeu Diocesano în Bar Anne, bar pe care l-au descris ca fiind „un bar și un spectacol combinat într-o experiență completă și distractivă”, iar Studiopepe a creat un club exclusiv de membri, într-o locație secretă.

 

 

Bar Anne – Space Encounters x Children of the Light – Salone del Mobile 2018 from Parallel Realities on Vimeo.

Sursa articol: dezeen.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT