6 designeri libanezi la ediția de toamnă MAISON&OBJET
După Italia, în ianuarie 2018, a fost rândul Libanului să fie onorat, prin cele șase tinere talente în design, propuse de juriul de experți pentru Maison&Objet din septembrie. Trăind într-o diversitate unică și fertilă, Libanul a știut, în ciuda ostilităților din țară, „să existe prin creație” și să se îmbogățească prin cultură.
Propuși de 7 personalități ale designului libanez (Aline Asmar, Hala Mubarak, Joy Mardini, Fares Marc Baroud, Cherine Magrabi, Nadine Kahil și Maria Ziadeh) cei 6 talentați tineri designeri au un numitor comun care le caracterizează activitatea: optimismul.
Proiectele tandemului Studioului Caramel, împreună cu cele ale creatorilor Paola Sakr, Carla Baz, Anastasia Nysten, Marc Dibeh și Carlo Massoud sunt mărturia valorii know-how-ului libanez și a măreței poezii a liniilor, care se combină pentru a crea obiecte cvasi-narative. Aceste „micro-arhitecturi”, creații ale celor 6 talente ale designului sunt rezultatul unei lucrări de proporție și formă și au fost prezentate ca adevărate „ferestre către lume”.
Pornind de la un anumit context și un spațiu dat, Rami Karl și Chucri Boushdid de la Studio Caramel și-au unit forțele pentru a crea un nostalgic mobilier în stilul anilor 50. Împreună încă de la Academia de Arte Libaneză – Arts Beirut, duo-ul în design produce combinații „inovatoare” cu referințe istorice, cele mai notabile fiind caseta de muzică Mirage, barul-ruletă sau fotoliul Indolente.
Cu diploma în arte frumoase în buzunar, Paola Sakr experimentează materiale de tot felul, întorcându-se la sursa designului despre care ea crede că este o „colaborare cu lumea”. Pentru creațiile ei, tânăra artistă și designer nu ezită să recicleze vechile obiecte pe care le transformă în poetice vase industriale – “Impermanența” – sau în recipiente biodegradabile – “Ritualuri de dimineață”.
Cu experiență în modă și lux și colaborări cu nume mari în design, precum Zaha Hadid, Ronan Bouroullec sau Fernando Campana, franco-libaneza Carla Baz s-a lansat solo. Apoi, a lucrat pentru Hay și Bonadea și a imaginat, printre altele, o bancă mare din lemn și un candelabru din alamă, inspirată de know-how-ul libanez și de estetica franceză.
Este prea puțin spus că lucrarea Anastasiei Nysten este marcată de un anumit multiculturalism. Din Canada în Liban, trecând prin Franța și Emiratele Arabe Unite, creatoarea și-a făcut mâna în jurul lumii, inspirându-se din estetica fiecărei țări. Stabilită în Dubai, dar mereu pe picior de plecare, Anastasia Nysten își înființează o agenție proprie pentru care se străduiește să creeze mobilier și obiecte, combinând confortul nordic și referințele culturale.
Prin mobilierul și obiectele pe care le-a imaginat, Marc Dibeh spune povești, istorii inspirate direct din experiențele sale personale cărora le dă formă, materializându-le cu stil. Tânărul designer, absolvent al Școlii Naționale Superioare din Paris, Val de Seine, și al Academiei de Arte Frumoase din Liban, se gândește la design ca la o „rostire de povești” capabilă să deschidă ușile altor lumi.
Bazându-se pe experiențele sale în lumea arhitecturii și pe ceea ce a învățat la Arte Frumoase, Carlo Massoud creează obiecte care îmbină designul funcțional și estetica artei. Lucrarea sa, caracterizată prin linii stricte care subliniază materialul, este, de asemenea, o neașteptată sursă de surprize.
Sursa: cotemaison.fr