Home / Focus  / 4 din 10 imm-uri au dus-o greu în 2022, iar situația e și mai rea anul acesta

4 din 10 imm-uri au dus-o greu în 2022, iar situația e și mai rea anul acesta

15% dintre imm-urile din România au dat faliment sau au fost în situație critică și aproape 28% și-au redus activitatea, anul trecut, iar situația s-a înrăutățit în 2023. Principalele evoluții contextuale cu influență negativă asupra activității IMM-urilor: situația economică mondială, insuficienta capacitate a Guvernului, Parlamentului de a gestiona problemele economice, predictibilitatea redusă a mediului pentru IMM-uri, birocrația excesivă.

 

Dificultățile majore cu care se confruntă imm-urile sunt inflația, scăderea cererii interne, costuri ridicate ale creditelor, forța de muncă, creșterea nivelului cheltuielilor salariale, concurența produselor din import, fiscalitatea excesivă, birocrația, scăderea cererii la export. Informațiile au fost făcute publice de Consiliul National al IMM-urilor din România – CNIPMMR, la evenimentul de lansare a raportului de cercetare consacrat sub denumirea de CARTA ALBĂ a imm-urilor din România, care a avut loc la data de 20 iulie 2023.

 

 

România, pe ultimul loc în privința inovării dintre țările membre UE

 

În România, 75% dintre investițiile imm-urilor în cercetare, dezvoltare și inovare se realizează din fonduri proprii. Aproape 46% dintre companiile chestionate au spus că principalele bariere în accesarea unor finanțări bancare sunt prețurile prea ridicate ale creditelor.

 

 

Concluzia cercetării prezentate de CNIPMMR este că România trebuie să se pregătească și să acționeze pentru a fi capabilă să depășească rapid complexa situație economico-socială actuală, valorificând programele UE prin care îi sunt alocate circa 80 de miliarde de euro, suport substanțial, unic, a cărui valorificare accelerată și integrală poate contribui decisive la relansarea imm-urilor și a economiei naționale.

 

„În această perioadă marcată de multe zvonuri facem un apel la rațiune și echilibru, mediul de afaceri fiind un partener profesionist care așteaptă onestitate din partea Guvernului și solicită acestuia ca regulile să fie respectate și să rămână neschimbate în perioada exercițiului fiscal” a declarat Florin Jianu, Președintele CNIPMMR, la lansarea cercetării.

 

 

Prezent la eveniment, Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, și-a declarat întreaga disponibilitate pentru un dialog consecvent și constant cu mediul privat: „Parteneriat este cuvântul cheie. Și pentru mine este un crez, sunt totdeauna disponibil pentru dumneavoastră, astfel încât să trecem cu bine împreună de această perioadă, care nu este tocmai ușoară.”

 

 

CARTA ALBĂ a imm-urilor din România este o lucrare coordonată de prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu și poate fi accesată AICI

 

 

 

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT