Home / Industria Mobilei  / 2017, un an de blocaj în privința finanțărilor cu fonduri europene

2017, un an de blocaj în privința finanțărilor cu fonduri europene

Silvia Rădulescu, manager ROLEM

„Proiecte depuse acum un an sau chiar mai mult nu au primit răspuns sau nu au fost chemate societățile să semneze contractele de finanțare, fără a se oferi vreo explicație. Majoritatea producătorilor de mobilă au rămas în așteptarea răspunsurilor, nu au investit în tehnologie nouă. Sunt riscuri ca echipamentele solicitate la depunerea proiectelor să nu mai fie de actualitate din cauza schimbării comenzilor, sunt diferențe mari de curs față de momentul depunerii și momentul începerii procedurilor de achiziție, care duc  la neîncadrarea în bugetul din proiect. Celelalte țări din Europa au accesat fonduri, sunt mult mai competitive decât societățile din România. Riscăm să pierdem comenzi importante din cauza lipsei de tehnologie nouă, care înseamnă calitate și productivitate. Asociația Producătorilor de Mobilă din România și producătorii de mobilă, în general, trebuie să se implice în deblocarea situației prin adrese către Ministerul Fondurilor Europene, către ADR-uri, să încerce obținerea unor răspunsuri clare privind proiectele depuse pe măsurile 2.1 si 2.2. Pentru actualul Guvern al României, avem un singur mesaj: deblocarea urgentă a fondurilor europene trebuie să reprezinte o prioritate!”

 

 

Florin Horlaci, director general PROCONSEL

„Au început procedurile pentru accesarea start-up-urilor, dar numai în 2018 s-ar putea vedea ceva. Iar, ca la fiecare început de an, am început să ofertăm pentru proiecte noi sau pentru proiecte aprobate (dar pentru care nu mai sunt în producție mașinile oferite acum doi ani). Ce se preconizează? Cine poate prevedea exact? 3-6 luni? Producătorii de mobilă, din păcate, sunt mult prea dependenți față de aceste fonduri. Puțini au înțeles că, de fapt, piața lor, clienții nu așteaptă accesarea fondurilor europene din domeniul producției de mobilier din ROMÂNIA. Dinamica este cu total alta. Cu siguranță, cea din ROMÂNIA este cea lentă. Deja, față de alte piețe, cum ar fi Polonia, Ungaria, Cehia, suntem cu un ciclu (5 ani) în urmă. Nu putem ține pasul cu lumea, dacă la noi mereu este ceva care frânează. Probabil că vom face din nou salturi mari, dar cu siguranță mai puțin sănătoase.

 

Deblocarea fondurilor europene și dinamica absorbției acestora sunt numai și numai în mâna guvernanților. Din punctul meu de vedere, este cea mai importantă muncă pe care o au de făcut în această perioadă de dezvoltare a ROMÂNIEI. De ce POLONIA a absorbit în domeniul nostru, în fiecare an din ultimii cinci, o medie de peste 95% fonduri europene? Știm asta direct de la producătorii de tehnologie de cel mai ridicat nivel. Noi, reprezentanții și distribuitorii de tehnologie, altceva decât să muncim de 2-3 ori pentru aceeași cerere de finanțare și să sperăm că măcar una din 30 se va fructifica, nu putem ajuta mai mult. Treptat vom pierde tehnicieni  bine pregătiți, pe care nici o altă finanțare nu-i va aduce înapoi. Cu siguranță că și clienții noștri vor avea de suferit.

 

Producătorii de mobilă, dar și APMR-ul ar trebui să-și susțină problemele mult mai vehement în fața guvernanților. Guvernanții sunt angajații statului roman și trebuie să răspundă pentru asta. Cum poți să dai cu piciorul unei industrii care-ți aduce valută foarte ușor? Cum poți să vinzi masa lemnoasă, că de acolo se întoarce mai repede profitul și nu investind, chiar dacă valoarea adăugată este mult mai mare? Cred ca APMR-ul, ca formă organizată, trebuie să solicite, să tragă la răspundere Guvernul pentru alocarea fondurilor în domeniu.

 

Guvernul ROMANIEI să ia aminte că acest domeniu poate să-i producă taxe mult mai mari, dacă-i acordă atenția cuvenită. Să-și realizeze structurile necesare pentru gestionarea fondurilor europene, care să mărească  viteza de absorbție și nu sa o încetinească, așa cum s-a întâmplat până acum.”

 

 

 

ROMÂNIA NU SE DEZMINTE, RĂMÂNE PE ULTIMUL LOC LA ABSORBȚIA DE FONDURI EUROPENE

 

Paul Teodorescu, director general WOODEXPERT

„Anul 2017 a fost al doilea an, după 2016, fără investiții majore. Dacă în acești ultimi 2 ani românii au investit din resurse proprii, însă cu multă reținere, anul 2018 părea promițător, prin lansarea proiectelor europene. Dar, din păcate, pare că totul rămâne la stadiul de promisiune. Apar și temeri din ce în ce mai mari referitoare la acoperirea cu  necesarul de lemn rotund, care-și crește prețul din ce în ce mai mult. Mai nou există și o atenționare a Consiliului European privind posibilitatea suspendării fondurilor europene pentru România, din cauza modificărilor aduse legilor justiției. Și toate astea duc la o stare de incertitudine și de teamă pentru ce va urma. Riscul este unul imens. România, care la un moment dat s-a situat pe unul dintre primele locuri în Europa la producția de mobilier, a ajuns să importe astăzi 2.000.000 mc de bușteni. Dacă se vor corobora, lipsa și implicita scumpire a lemnului, blocarea finanțărilor europene, accentuarea lipsei forței de muncă calificată, precum și tehnologizarea și dezvoltarea tot mai puternică a celorlalte foste țări emergente, va însemna pentru Romania haos. Toate celelalte țări fost comuniste au reușit un grad de absorbție a fondurilor europene suficient de mare, pentru a deveni producători căutați, atât în producția de utilaje pentru industria lemnului cât și de mobilier. Noi căutăm să fim aproape de solicitările potențialilor clienți, acordând  consultanță gratuită în privința necesarului de utilaje aferent produselor contractate de aceștia.”

 

 

Dragoș Mărăcineanu, director FELDER ROMÂNIA

„Putem să spunem că și în anul 2017 am fost sub tentația fondurilor europene. Nu că fondurile ar fi un lucru negativ, ci pentru că în continuare se simte o decuplare a dinamicii acestora de cea a pieței. Dinamica pieței este dictată de creșterea cererii, dar și de noile cerințe și tendințe ale acesteia, iar cea a fondurilor pare să aibă cursul ei neclintit. Un lucru e sigur însă, producătorii simt nevoia de retehnologizare care să le sprijine producția mai bine, astfel încât să facă față provocărilor din piață. Există deci o tentație a fondurilor. Dovadă stă numărul mare de cereri. În 2017 au fost 4 linii de interes deschise. Nu avem o situație exactă a cererilor de fonduri, dar acestea s-au ridicat la peste 600 nominale în toată țara, iar rata noastră de răspuns a fost de 90%, perioada de apogeu fiind trimestrul al doilea care a coincis cu deschiderea programului Startup Nation. Majoritatea cererilor vin cu entuziasm până când începem să vorbim aplicat pe cerințe și pe nevoile afacerii lor. Mulți dintre cei care aplică cunosc doar partea frumoasă a promisiunii fondurilor și mai puțin pe cea mai puțin idilică. Apoi, mai sunt dintre cei care aplică, dar care nu au nevoile cristalizate și nu iau în calcul multe informații importante, precum spațiul necesar pentru depozitarea sau pentru punerea în lucru a utilajelor, cheltuielile eligibile etc. Alteori, ofertele expiră și discuțiile se reiau.

 

Management defectuos al fondurilor

 

Statul întârzie analizarea dosarelor, se lucrează în sincope și nu există un ritm constant. Dinamica politică își spune și ea cuvântul (3 guverne din ianuarie 2017 până acum) și aduce cu sine schimbări frecvente ale legislației, care complică procesul de înțelegere a întregului mecanism. Pe fluxul acesta intervin cofinanțarea și garantarea instrumentelor de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. Multe dintre dosare se blochează și aici. Și chiar și atunci când pare că lucrurile capătă ritm, ne lovim de o nouă problemă. Implementare rapidă, livrare rapidă a utilajelor, acestea sunt cerințele.  30 de zile, termenul cel mai des auzit, este o perioadă scurtă de timp când vorbim despre construcția unui utilaj, mai ales dacă acesta are configurații speciale. Și aici există un blocaj. Nu putem ține pe stoc utilaje și echipamente pentru că acestea trebuie să corespundă nevoilor specifice ale clientului, deci configurate conform unor cerințe, și atunci nu e eficient pentru niciuna dintre părți. Nedeblocarea fondurilor generează un efect de domino pe mai multe planuri. Pe deoparte se poate adânci decalajul de tehnologie dintre noi și restul Europei și astfel se pierd bani. Producătorii nu vor putea să susțină cererea în creștere a clienților finali, mai ales aceia care nu-și permit retehnologizare prin eforturi proprii sau care nu sunt eligibili pentru o altă formă de finanțare. Clienții finali, mai ales în cazul producătorilor mici și locali, își vor îndrepta privirea către producători mari de mobilă, mai accesibili. Cei mai afectați de blocarea fondurilor sunt producătorii la început de drum și cei mici și mijlocii.

 

Există o nemulțumire la unison. Producătorii simt că bat pasul pe loc din lipsa banilor, iar noi nu putem să facem mai mult decât ceea ce facem deja pe partea de fonduri. Să le oferim clienților consultanță în alegerea utilajelor potrivite pentru afacerea lor și să îi ajutăm să înțeleagă mai bine cerințele despre fonduri. Și să așteptăm împreună cu ei. În rest, noi facem eforturi la nivel de companie încă din 2007-2008 să le oferim clienților o alternativă. Avem un program de finanțare flexibilă pe care îl îmbunătățim an de an, astfel încât să oferim soluții financiare accesibile și adaptate nevoilor fiecărui client. Oferim posibilitatea de achiziționare utilaje prin leasing, rate sau închiriere și de la înființarea programului avem deja peste 700 de finanțări acordate. De asemenea, oferim și programul Leasing 1-2-3 care presupune subvenționarea specială a dobânzii între 1% și 3% în funcție de perioada de finanțare și avansul minim acordat. În plus, avem programul de Buy-Back în derulare prin care clienții pot folosi utilajele vechi drept avans pentru unele noi, utilizând ulterior pentru achiziționarea acestora formele de finanțare menționate mai sus.

 

Producătorii de mobilă ar trebui să se informeze mai bine și să vină cu planuri de afaceri scalabile, care să fie adaptate și pentru „în caz de”. Mi-aș dori ca aceștia să fie conștienți că așteptarea poate să coste pe termen mediu și lung și că uneori este mai rentabil și eficient să pornești schimbarea cu pași mărunți, dar siguri.”

 

Ministrul Rovana Plumb a răspus solicitării Asociației Producătorilor de Mobilă din România, care a sesizat asupra necesității urgente de deblocare a fondurilor europene destinate creșterii competitivității economiei românești și asupra simplificării procedurilor pentru accesarea acestora. Adresa de răspuns a Ministerului Fondurilor Europene la solicitarea APMR, poate fi citită integral AICI

 

Citește și: GUVERNUL TREBUIE SĂ-ȘI MOBILIZEZE TOATE RESURSELE PENTRU ABSORBȚIA FONDURILOR EUROPENE 

Review overview

POST A COMMENT