Home / Design  / 11 piese și colecții de mobilier realizate din deșeuri și materiale reciclate

11 piese și colecții de mobilier realizate din deșeuri și materiale reciclate

Producția industrială generează o cantitate de deșeuri inimaginabilă. Acești designeri gândesc circular pentru a crea noi obiecte de mobilier din materiale secundare sub-utilizate.

 

Cifrele sunt uimitoare. Se estimează că 16 milioane de tone de deșeuri vor fi generate în fiecare an numai de industria textilă a țărilor membre ale Uniunii Europene, potrivit unei declarații din 2017 a Comisiei Europene.

 

În 1950, se produceau 1,5 milioane de tone de deșeuri de plastic, în întreaga lume. Până în 2015, cantitatea de deșeuri a crescut la 322 de milioane de tone/an, relatează Parlamentul European. În UE, doar 30% din deșeurile de plastic sunt reciclate, restul fiind incinerate sau trimise la depozitele de deșeuri. 40 de milioane de tone de zgură de cupru se produc anual. Acestea sunt doar câteva dintre statisticile chinuitoare care au îndemnat designerii să lucreze cu produse secundare și materiale reciclate, în încercarea de a aduce pe piață obiecte de mobilier mai durabile, pentru o economie circulară.

 

Iată 11 produse de design și colecții care utilizează astfel de materiale și care demonstrează inovația în explorarea mijloacelor alternative de producție.

 

ZGURĂ

Rashmi Bidasaria (rashmibidasaria.com)

 

Rashmi Bidasaria a colaborat cu Hubli, India, la reciclarea rebuturilor de oțel ale turnătoriei Southern Ferro Ltd pentru a dezvolta Dross, un proiect care se concentrează pe utilizarea de deșeuri, produse secundare ale industriei de prelucrare a fierului, cum ar fi zgură de oțel, masă de modelare și căldură reziduală. Rashmi Bidasaria a proiectat noi obiecte folosind tehnici industriale și produse vechi găsite în grămada de deșeuri a unei turnătorii: „Artefactele create prin acest proces sunt menite să înceapă un dialog despre consumul de materiale și procesele de fabricație, lăsând loc reflecțiilor care să conducă la dezvoltarea unei mai mari responsabilități față de utilizarea resurselor”, spune ea.

 

 

SCAUNUL BELL

Konstantin Grcic pentru Magis (magisdesign.com)

 

Pentru a realiza un produs cu un „ciclu de material aproape închis”, marca italiană de mobilier Magis s-a uitat în două direcții – către propriul consum de materiale, dar către designerul Konstantin Grcic. Scaunul Bell (n.trad. Clopot) este construit în întregime din polipropilenă reciclată, provenită din deșeurile din producție ale firmei Magis și din industria auto locală.

 

 

MALTA I

Omayra Maymó pentru Heineken (omayramaymo.com)

 

Echipa de la Heineken i-a cerut arhitectei spaniole Omayra Maymó să creeze pentru ei o piesă care să fie în relație cu marca. Așa s-a născut Malta I, un piedestal realizat din deșeuri de orz rezultate din procesul de fabricare a berii: luând reziduul și amestecându-l cu ciment, Maymó a reușit să formeze o structură compozită anorganic-organică. „Printre alte îmbunătățiri, cum ar fi izolarea termică mai mare și rezistența”, explică designerul-arhitect, „aceste noi formule ajută la reducerea emisiilor mari de carbon produse de fabricarea tradițională a cimentului.”

 

 

ACESTA ESTE CUPRU

Studio ThusThat (thusthat.com)

 

Folosind deșeurile reciclatorului belgian de cupru Metallo, studioul multidisciplinar de design ThusThat a lansat o colecție de mobilier numită This is Copper (n.trad. Acesta este cuprul). Rezultat al colaborării cu grupul pentru Materiale sustenabile al KU Leuven, colecția ilustrează modul în care un produs secundar – zgura de cupru – poate fi folosit ca ciment alternativ, comparabil ca rezistență, având o amprentă de carbon mai mică și rezistență la căldură, acid și apă. Echipa a făcut o gamă largă de piese de interior, inclusiv un scaun, o oglindă, gresie și o lampă.

 

 

 

MESE TURBION

Tom Dixon (tomdixon.net)

 

Formele geometrice sunt dispuse una peste alta formând turbioane multidimensionale în sculpturile funcționale ale lui Tom Dixon. Piesele sunt fabricate folosind reziduuri de tip pulbere din industria marmurei – această substanță este amestecată cu pigment și rășină pentru a se transforma în „blocuri de material care pot fi apoi decupte, tăiate în felii și strunjite”, explică un purtător de cuvânt al studioului de design.

 

 

CANAPEA BALENCIAGA

Harry Nuriev (crosby-studios.com)

 

Pentru expoziția Design Miami 2019, Balenciaga l-a desemnat pe artistul, arhitectul și designerul Harry Nuriev de la Crosby Studio să proiecteze o singură canapea ecologică, folosind haine deteriorate sau nevândute și petice rămase după fabricarea colecțiilor din sezoanele trecute. Nuriev – care a colaborat cu Balenciaga și pentru The Office, o instalație pentru Design Miami 2018 – a fost inspirat de forma unui fotoliu reglabil  (înclinabil) supra-aglomerat. Canapeaua, cu o greutate de 150 kg, este construită folosind materiale textile, spumă, peliculă BOPP transparentă, biodegradabilă, un cadru de placaj și picioare metalice.

 

 

 

JOAQUIM

Giorgio Bonaguro pentru Tacchini (tacchini.it)

 

Inspirat de designul de mobilier brazilian de la mijlocul secolului trecut și de arhitectura modernismului, Giorgio Bonaguro a introdus o nouă linie de mese Joaquim pentru Tacchini. De fapt, liniile simple ale meselor sunt un omagiu adus lui Joaquim Tenreiro, „considerat unul dintre părinții designului tropical modern”. Abordând proiectul și îmbrățișând principiile reciclării și durabilității, Bonaguro a proiectat mesele cu rame metalice în așa fel încât să se reducă pierderile de material.

 

 

ON și ON

Barber & Osgerby pentru Emeco (emeco.net)

 

On & On (n.trad. Iar & iar) , o colecție de scaune și taburete realizată de Emeco și Barber & Osgerby, a fost proiectată cu următoarea generație de scaune de cafenea – reciclabile! – în minte. Cu cadre ușoare realizate din PET reciclat în procent de 70%, pigment netoxic (10%) și 20% fibră de sticlă, colecția este potrivită pentru exterior și pentru interior. Un reprezentant Emeco spune că societatea „lucrează în prezent la un program scaun-pentru-scaun prin care clienții să poată returna scaunele vechi”, apoi, folosind materialul scaunelor vechi , să se poată fabrica scaune noi.

 

 

HEAVY DUTY

Carsten in der Elst (inderelst.com)

 

Carsten in der Elst a fost motivat să „sublinieze responsabilitatea morală și etică a unui designer de produs” prin Heavy Duty (n.trad. rezistent la folosire intensivă), o gamă de mobilier din piatră naturală. Lucrând cu cariera germană de piatră Otto Schiffarth din Lindlar, designerul a folosit plăci de piatră monolitică recuperate pentru a construi piesele de mobilier, „onorând fiecare părticică din aceste materiale limitate și valoroase”.

 

 

 

DUNA 02 ECO

Arper (arper.com)

 

Compania italiană de mobilier Arper a făcut echipă cu Lievore Altherr Molina pentru a dezvolta scaunul Duna 02 Eco certificat GreenGuard Gold (n.trad. Un tip de certificare care evaluează impactul produselor asupra sănătății). Scoica de plastic este fabricată din material reciclat post-industrial în procent de 80%, iar baza este formată din patru picioare de lemn. „Acolo unde este posibil, integrăm noi metode de reciclare în activitatea noastră și oferim produse realizate parțial din materiale reciclate”, spune purtătorul de cuvânt al companiei.

 

 

PROIECTUL PALMIERULUi DE ULEI RECUPERAT

Nataša Perković (natasaperkovic.com)

 

Reclaimed Oil Palm Project (n.trad. Textual Proiectul palmierului de ulei reciclat), început la Kyoto Design Lab, este rezultatul unei scurte cercetări date în lucru Natașei Perković pentru a dezvolta un nou material de design din deșeuri de celuloză și pentru a-i demonstra aplicațiile. Perković și oamenii de știință au amestecat micro-pulbere din fibre de palmier de ulei cu acid polilactic pentru a obține un material compozit rezistent și biodegradabil; un scaun suprapozabil destinat utilizării în spații publice  demonstrează durabilitatea acestui material și capacitatea sa de a fi utilizat pentru turnarea prin injecție și imprimarea 3D.

 

 

Sursa: frameweb.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT