Home / Design  / Luminatoare și podele cu grătar aduc lumina zilei în “Casa Mititică din Kobe”

Luminatoare și podele cu grătar aduc lumina zilei în “Casa Mititică din Kobe”

Nu mai este un secret pentru nimeni aglomerarea din ce în ce mai mare a metropolelor, ceea ce duce, în mod firesc, la goana nebună după spații de locuit. Studioul japonez FujiwaraMuro Architects tocmai a finalizat o casă din lemn în orașul Kobe. Casa, foarte îngustă, de doar 22 de metri pătrați la sol și flancată în ambele părți de clădirile rezidențiale existente, are parte, totuși, de lumină naturală la toate etajele.

tiny-house-kobe-fujiwaramuro-architects-japan-_dezeen_2364_col_8

 Studioul de arhitectură, cu destulă experiență în construcțiile pe spațiile restrânse, comune celor mai multe orașe japoneze, a considerat, inițial, că suprafața viitoarei case ar fi prea mică pentru a fi dezvoltată cu succes, dar, în cele din urmă, constrângerile au fost tratate ca o provocare.

 

Rezultatul este o proprietate de 63 de metri pătrati, cu o lățime mai mică de trei metri, numită în mod adecvat “Casa Mititica din Kobe”.

 

Clădirea este retrasă de la stradă, la parter cu o deschidere mare care formează un garaj, iar intrarea principală este plasată pe peretele din spate al garajului.

 

tiny-house-kobe-fujiwaramuro-architects-japan-_dezeen_2364_col_9

 

Întreaga fațadă este placată cu lemn și are doar trei ferestre cu dimensiuni diferite, amplasate la diferite inălțimi și orientate către priveliștile orașului și ale dealurilor din jur.

 

Intrarea duce într-un hol cu o cămară pe una dintre laturi și o baie, un duș și o toaletă pe cealaltă, la capătul opus al intrării aflându-se scara care urcă pană la etajele superioare.

 

tiny-house-kobe-fujiwaramuro-architects-japan-_dezeen_2364_col_7

 

La primul etaj, o bucătărie și o sufragerie sunt conectate la o cameră de zi insorită, printr-o singură treaptă. Fiecare spațiu din casă este legat de celelalte prin deschideri sau ferestre, pentru a crea zone cu niveluri de intimitate reglabile.

 

Ferestrele mari din spatele bucătăriei luminează interiorul și se deschid spre un balcon mic. De asemenea, lumina se strecoară în centrul casei printr-o pereche de luminatoare din acoperiș.

 

tiny-house-kobe-fujiwaramuro-architects-japan-_dezeen_2364_col_1

 

De asemenea, podeaua din sufragerie are o suprafață acoperită cu un grătar din lemn care permite iluminarea naturală pană la nivelul inferior. Din același motiv, o masă de sufragerie cu blatul de sticlă a fost cea mai bună alegere pentru a fi amplasată deasupra podelei cu grătar.

 

tiny-house-kobe-fujiwaramuro-architects-japan-_dezeen_2364_col_2

 

Rafturile care se întind pe pereții zonelor de locuit și de luat masa ajung, de asemenea, prin spațiul gol pană la nivelul superior care adăpostește dormitoarele.

 

tiny-house-kobe-fujiwaramuro-architects-japan-_dezeen_2364_col_6

 

Dormitorul principal este situat în partea de sus a scărilor și poate fi izolat de restul spațiului printr-o perdea.

 

Camera copilului ocupă zona din cealaltă parte a egtajului dar este conectată vizual la camera părinților și la spațiul de locuit de mai jos printr-o pereche de deschideri în perete.

 

tiny-house-kobe-fujiwaramuro-architects-japan-_dezeen_2364_col_3

  Sursa: https://www.dezeen.com

Fotografii: Toshiyuki Yano

Prezentare generală a recenzie
NU EXISTĂ COMENTARII

POSTEAZĂ UN COMENTARIU