Home / Industria Mobilei  / Interviu cu Prof. Dr. Ing. Mihai Ispas, Decanul Facultății de Ingineria Lemnului din Brașov

Interviu cu Prof. Dr. Ing. Mihai Ispas, Decanul Facultății de Ingineria Lemnului din Brașov

Acest interviu este realizat în cadrul Parteneriatului pentru Excelență dintre Felder KG, Felder Gruppe România și Facultatea de Ingineria Lemnului, Universitatea Transilvania din Braşov cu ocazia reînnoirii utilajelor pentru prelucrarea lemnului din cadrul laboratorului facultății.

 

Prof. Dr. Ing. Mihai Ispas Decanul Facultății de Ingineria Lemnului din Brașov

 

Cum a contribuit Parteneriatul pentru Excelență cu Felder Gruppe în activitatea Facultății de Ingineria Lemnului?

 

Parteneriatul pentru Excelență cu Felder Gruppe a contribuit la activitatea facultăţii în mai multe moduri. Prin înnoirea parcului de maşini pentru prelucrarea lemnului, activitatea de pregătire a studenţilor în domeniu a fost adusă la nivelul tehnic şi ştiinţific actual, iar facultatea este mult mai ancorată în realităţile economiei reale ale industriei. Totodată, facultatea a câştigat o vizibilitate mai mare la nivel naţional şi internaţional și activităţile din cadrul parteneriatului au ca rezultat şi o conştientizare sporită a studenţilor asupra nivelului tehnic actual din industrie, a cerinţelor acestuia şi a importanţei lor ca viitori profesionişti şi decidenţi. Parteneriatul a contribuit major la dezvoltarea de noi relaţii profesionale şi umane cu persoane de anvergură din domeniul industriei noastre.

 

Facultatea de Ingineria Lemnului Universitatea Transilvania din Braşov

 

Ați vorbit în nenumărate rânduri despre formarea profesională și piața muncii în România. Ce ați schimba și ce recomandări ați face pieței astfel încât lucrurile să se îmbunătățească și să se ducă într-o direcție mai bună?

 

Nu aş schimba nimic. Din păcate, estimările foarte pesimiste pe care le-am făcut s-au adeverit. Aşa cum am mai spus, cauzele acestei “penurii” de tineri care să îmbrăţişeze meseriile din domeniul nostru sunt legate atât de factori independenţi de puterea noastră de intervenţie, cât şi de factori asupra cărora putem interveni.

 

Factorii asupra cărora am putea interveni sunt cei legaţi de promovare, de salarizare, de condiţii de muncă.

 

Şi aici sunt şi recomandările pe care eu le-am făcut şi le voi mai face “pieţei”: promovaţi-vă firma şi domeniul de activitate (peste tot, dar mai ales unde contează cu adevărat: în media naţională), în aşa fel încât să ştergeţi din mentalul colectiv imaginea de industrie prost plătită, poluantă, prăfuită etc.; creşteţi nivelul de salarizare şi îmbunătăţiţi condiţiile de muncă, pentru ca tinerii să fie atraşi de domeniu, iar (foarte important) dacă s-au pregătit pentru el, să nu-l părăsească la scurt timp după ce dau ochii cu “situaţia din teren”.

 

Studenti la Facultatea de Ingineria Lemnului Universitatea Transilvania din Braşov 1 Studenti la Facultatea de Ingineria Lemnului Universitatea Transilvania din Braşov 2

 

Vorbiți-ne puțin despre legătura dintre calitatea actului de învățământ și calitatea muncii prestate de absolvenți în câmpul muncii.

 

Bineînţeles că există o relaţie foarte strânsă între aceasta şi calitatea muncii prestate de către absolvenţi. Ce este trist însă este că pentru o calitate înaltă a muncii prestate de către absolvenţi nu este suficientă o calitate înaltă a actului de învăţământ. Trebuie şi alte lucruri care nu se învaţă în şcoală. Aici intervine educaţia, “cei 7 ani de acasă” cum se spune. Fără aceștia este foarte greu, uneori chiar imposibil, să “fabrici” un absolvent care să presteze o muncă de înaltă calitate, un profesionist responsabil, un om care să “sfinţească locul”. Astfel de oameni sunt din ce în ce mai rari în România şi nu este doar vina şcolii.

 

Un tânăr student meritoriu care lucrase într-o firmă, mi-a spus într-o discuție: “Domnule profesor, la salariu minim – efort minim!”. Este un lucru care mie mi-a dat de gândit, deoarece nu mai suntem în situaţia în care ţara e plină de oameni care se bat pe o pâine, iar tinerii de azi sunt mult mai grijulii cu propria piele decât au fost tinerii de altădată. Asta ar trebui să dea de gândit şi decidenţilor din industrie.

 

Facultatea de Ingineria Lemnului Universitatea Transilvania din Braşov 1 Studenti la Facultatea de Ingineria Lemnului Universitatea Transilvania din Braşov 3

 

Având în vedere experiența îndelungată în această industrie, probabil că sunteți martorul multor schimbări în situația industriei în țară. Așadar, cum credeți că va arăta industria lemnului în viitor în țara noastră?

 

Industria românească a lemnului se schimbă continuu din 1989 încoace. Principalele avantaje competiţionale pe care le avea la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, au dispărut. Vorbesc aici despre materie primă şi utilităţi ieftine, forţă de muncă ieftină şi bine pregătită. Toate au dispărut. Aşadar, în varianta în care nu vom trece prin cine ştie ce bulversări geo-politice de genul războaielor sau revoluţiilor, cred că industria lemnului din România va trebui să se adapteze realităţilor arătate mai sus: materii prime, utilităţi, forţă de muncă scumpe şi nu întotdeauna de o calitate suficient de înaltă, la care se adaugă climatul de instabilitate legislativă şi concurenţa internaţională foarte puternică. Vor rămâne să formeze ceea ce se va numi industria românească a lemnului, firmele care vor şti să depăşească obstacolele menţionate. Altfel spus, firmele vor trebui să găsească materie primă cât mai ieftină (de pe piaţa internă sau cea internaţională), de calitate cât mai bună, să folosească această materie primă cât mai eficient, să risipească cât mai puţin, să fie cât mai îndrăzneţe şi creative, să-şi pregătească sau să atragă forţă de muncă de calitate cât mai înaltă (din ţară sau, de ce nu, din alte ţări), să investească în tehnologie, în învăţământ şi în cercetare-dezvoltare. Câte vor reuşi aceste lucruri? Nu ştiu. Ştiu însă că românii sunt oameni inventivi şi descurcăreţi.

 

Descoperiți interviul integral pe www.felder-gruppe.ro.

 

Felfer Gruppe logo Logo-UT-IL-RGB-RO

 

Despre Parteneriat

Parteneriatul pentru Excelență dintre Facultatea de Inginerie a Lemnului și Felder Gruppe a fost încheiat în 2008 și reînnoit în 2013 și are ca obiectiv spijinirea de către Felder KG a Facultății de Ingineria Lemnului în creșterea numărului de studenți, îmbunătățirea activităților și a bazei materiale specifice pentru formarea profesională a acestora precum și a integrării și adaptării viitorilor studenți la condițiile reale din economie, pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă și pe termen lung a industriei prelucrării lemnului din România.

În 2017, Parteneriatul pentru Excelență merge mai departe și este marcat de schimbarea utilajelor pentru prelucrarea lemnului din laboratorul de specialitate al facultății, oferite de către Felder KG în 2013 cu unele noi, de ultimă generație, astfel încât și baza materială pentru pregătirea profesională să fie în pas cu noile tehnologii și studenții să aibă acces la cele mai noi informații din domeniu.

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT