IMM COLOGNE, EXPOZIȚIA INTERNAȚIONALĂ DE MOBILĂ ȘI AMENAJĂRI INTERIOARE, KÖLN, 2017
România a fost reprezentată cu stand național la cea mai mare expoziție de mobilă din Germania, după ce Programul de promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat a fost blocat timp de câteva luni. 13 firme producătoare de mobilă și de design au expus la cea de-a 68-a ediție a Târgului IMM COLOGNE, din Köln, care s-a desfășurat în perioada 16-22 ianuarie 2017. Germania este, la acest moment, cea mai importantă piață pentru producătorii de mobilă din România, iar IMM COLOGNE este primul eveniment internațional al anului dedicat industriei de resort și prezintă trendurile ce vor influența piața de mobilier și decorațiuni interioare. în 2017.
Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România: „Participarea firmelor românești la această expoziție internațională a fost posibilă datorită asumării responsabilității de către echipa nou instalată la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care a semnat contractul cu organizatorul târgului de la Köln la data de 9 ianuarie 2017, asigurând astfel finanțarea parțială a participării, respectiv plata pentru chiria spațiului, înscrierea firmelor în catalogul târgului, branșamentul electric și taxele obligatorii. Celelalte cheltuieli, respectiv costurile cu construcția, amenajarea și ambientarea standului, transportul exponatelor, precum și cele cu deplasarea delegaților proprii au fost suportate de producătorii și designerii români participanți la expoziție. Cheltuielile făcute de către firmele participante au fost considerabile, având în vedere suprafața mare de expunere, precum și costurile ridicate pentru execuția standului întrucât proiectul de arhitectură a standului a fost același ca în anii anteriori, când era realizat din fonduri publice. Firmele au suportat de fapt costurile realizării standului național al României. Din cauza nesiguranței susținerii financiare prin Programul de promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat și a costurilor foarte mari pentru construcția standurilor, 17 din cele 30 de firme a căror participare fusese aprobată încă din luna mai a anului trecut de către Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, au renunțat.”
Pe o suprafață de 987,8 mp, au participat BUCIN MOB, CAREL CONSTRUCT, CARO JIBOU, DESIGN FOR LIFE, DIS PROD, DITRE INTERNATIONAL, ECOMATRIX, EKERO CONCEPT, FAMOS, MIHNEA GHILDUȘ DESIGN, OMEGA SEATS, SIGSTRAT și SZEL MOB. Acestea au pregătit pentru IMM Cologne produse de mobilier din lemn masiv, în special din stejar și rășinoase, într-o gamă diversificată: camere de zi, vitrine, biblioteci, bucătării, mese, scaune, bănci, dar și mobilier tapițat, canapele, fotolii, banchete, mobilier din lemn stratificat și placaje mulate, mobilier de grădină, precum și piese unice de design. Cei 13 producători români de mobilă au beneficiat de suprafețe mari pentru expunerea produselor, fapt ce a contribuit la îmbunătățirea imaginii lor în cadrul pavilionului național amplasat în Hall 3.1, în complexul expozițional KOELNMESSE. Organizatorii au oferit și în acest an tot suportul necesar pentru ca participarea companiilor românești să se poată desfășura în cele mai bune condiții. Fluxul de vizitatori în standurile românești a fost similar cu cel din anii precedenți, deși la această ediție introducerea secțiunii de concurs Pure Talents pentru tinerii designeri a animat semnificativ Hall 3.1, care este situat lângă una dintre intrările principale în KOELNMESSE – Entrance South. Vizitatorii standurilor românești au venit atât din Europa, cât și din Statele Unite ale Americii, Canada, America de Sud, Hong Kong, India, Pakistan.
Din previziunile făcute de firmele expozante și vizitele înregistrate în standuri, interesul partenerilor și al clienților străini s-a manifestat, în special, pentru mesele din stejar masiv cu design modern, pentru comodele din lemn masiv cu elemente metalice, dar și pentru mobilierul modern tapițat cu stofă sau piele (scaune, fotolii, canapele). Au fost apreciate, de asemenea, mobilierul de bucătărie din esență de rășinoase, mobilierul pentru baie, bibliotecile din lemn masiv, sufrageriile și bufetele, birourile din stejar masiv, corpurile de iluminat, taburetele din lemn masiv și etajerele.
BUCIN MOB, FAMOS și SZEL MOB estimează că, în urma participării la IMM Cologne, vor încheia contracte de aproximativ 1 milion de euro.
BUCIN MOB DESIGN COLLECTION – SOLID WOOD FURNITURE
Compania producătoare de mobilier BUCIN MOB a lansat la Köln colecția de design românesc ”Bucin Mob Design Collection – Solid Wood Furniture”. Pornind de la premisa că dezvoltarea industriei de mobilă românești are nevoie de produse bine structurate pentru a servi oamenilor în orice context, echipa BUCIN MOB a apelat la expertiza designerilor pentru a crea piese de mobilier de înaltă calitate.
Colecția BUCIN MOB DESIGN COLLECTION – SOLID WOOD FURNITURE numără în acest moment 22 de piese de mobilier care sunt produse în serie, începând cu luna februarie. Piesele de rezistență sunt reprezentate de mese, banchete, măsuțe de cafea sau comode, create din lemn masiv (stejar și molid), dar și din materiale alternative și rezistente, precum marmură, oțel, alamă, rășina epoxidică.
Mihnea Gheorghiu, partener BUCIN MOB: „Sperăm ca acest demers să ajute industria de mobilă și design din România să crească din ce în ce mai mult.”
Echipele de designeri care au participat la acest proiect sunt IZZI DESIGN BOX – Constantin Alupoaiei, DIZAINĂR – Mihnea Ghilduș, Raul Cadar, Magda Traciu, WOODYO – Mihnea Gheorghiu și PETER*S DESIGN – Szabo Peter. Alegerea celor mai bune alternative de produse, care să însumeze prima colecție de design BUCIN MOB, i-a revenit echipei Dizainăr, care a curatoriat întregul proces.
Mihnea Ghilduș, fondator DIZAINĂR: „Suntem fericiți că alături de echipa BUCIN MOB am putut crea aceste produse de calitate foarte bună.”
Horia Bucin, membru fondator BUCIN MOB: „Am gândit această colecție pentru ca oamenii să se bucure de produse îndrăznețe, realizate la un standard ridicat de calitate. Compania noastră este specializată pe producția de mobilier din lemn, uși și ferestre din lemn stratificat și construcții din lemn (căsuțe din lemn pentru grădină, gazebo și pergole), pe care le producem în propria fabrică din apropierea orașului Reghin. Industria designului românesc este în plină ascensiune, tinerii designeri dorind foarte mult să poată pune ideile lor în aplicare într-o fabrică ce poate produce în serie, așadar am inițiat un proiect care, sperăm noi, se va extinde în viitor pentru a crea mai multe produse la fel de ingenioase, cu și mai mulți designeri români. ”
BUCIN MOB este o companie românească, fondată în Transilvania, cu aproape 24 de ani de experiență în domeniul prelucrării lemnului. Produsele marca BUCIN MOB oferă beneficii și avantaje reale, adresându-se atât pieței interne, cât și clienților din țări precum Germania, Austria, Italia, Ungaria, Franța și Finlanda. Compania s-a înființat în anul 1993 ca o firmă de familie. Echipa constituită atunci a fost nucleul de dezvoltare a unei companii, ale cărei cuvinte de ordine sunt experiența, profesionalismul și unitatea în dezvoltarea de produse noi și competitive pe orice piață.
www.bucinmob.ro I www.facebook.com/BucinMob
DIZAINĂR A PARTICIPAT LA IMM COLOGNE CU LUCRĂRILE A 25 DE AUTORI ROMÂNI
Prezența DIZAINĂR la Köln este un pas important, pe de o parte fiindcă piața germană este foarte deschisă spre designul românesc și, pe de altă parte, datorită colaborării cu un mare producător de mobilier din România care a înțeles importanța designului în procesul de producție. Standurile DIZAINĂR și BUCIN MOB au fost proiectate de echipa de creație DIZAINĂR. În ambele au fost expuse produse ale designerilor români. „Bucin Mob Design Collection”, curatoriată de Mihnea Ghilduș, conține produse proiectate de Constantin Alupoaei, Raul Cadar, Magda Traciu și Mihnea Ghilduș.
Mihnea Ghilduș, designer de produs și fondator DIZAINĂR: „Standul DIZAINĂR a prezentat creațiile noi, lansate în toamna lui 2016 la BIFE SIM, în cadrul salonului New Romanian Design, dar și piese devenite „clasici” ai designului românesc, precum mobilierul din lemn masiv semnat Ciprian Manda, corpurile de iluminat Bulb 27 sau scaunul Lana semnat Alexandru Ioniță, Mihnea Ghilduș, Lana Dumitru, Photoliu.”
Designerii români ale căror creații s-au putut vedea anul acesta la Köln, la standul DIZAINĂR:
Arhifab | Atelier Ciprian Manda | Atelier Mustață | Atelier Shuman | Alexandru Ioniță | Alina Constantin | Atelier A4 | Brut Concept | Bulb 27 | Dare to Rug | Izzi Design Box | Jazz Design | Lana Dumitru | Magda Traciu | Meao | Mihnea Ghilduș | Nicolae Câmpan | Oana Iacob | Oana Stoica | oona studio | Photoliu | Raul Cadar | Rizi | Square Art Studio | Silvia Nedeloaia | Soft Room Design | Studio Mud | Uppercrazy | Vlad Butucariu
DIZAINĂR este platforma de design românesc ce reunește sub aceeași umbrelă tot ce este mai bun în materie de design de produs. Dizainăr oferă o gamă largă de produse și servicii de design, devenind astfel un hub, o conexiune între creatorul, producătorul și utilizatorul final.
Din 2012 și până în prezent, DIZAINĂR promovează consecvent designul românesc, atât în țară cât și în afară. Premiat la ELLE Decoration Romanian Design Award 2014 „Cel mai activ susținător al designului românesc de interior”, prezent la Londra la Clerkenwell Design Weeek 2016, cu 3 participări la Salonul internațional de mobilă de la Milano (2016, 2015 și 2013) și prin zeci de acțiuni de educare și promovare în România, DIZAINĂR a creat o piață de design și a adus designerii români și designul românesc mai aproape de cumpărătorii de design și în atenția publicului internațional. În 2014, în cadrul târgului BIFE-SIM, Dizainăr a lansat Colecția. DIZAINĂR pentru EFdeN, o primă colaborare de succes între designeri de produs și producători români.
Portofoliul complet al magazinului Dizainăr cuprinde peste 600 de creații ale designerilor români, de la piese de mobilier, corpuri de iluminat, ceasuri sau grafică până la accesorii personale, decorațiuni, jucării sau obiecte de sticlă și ceramică.
www.dizainar.ro | www.facebook.com/dizainar | www.instagram.com/dizainar
CAREL CONSTRUCT, ARTA DE A TRANSFORMA O PĂRTICICĂ DIN NATURĂ MOBILIER TRAINIC
Incertitudinile și dezamăgirile legate de participarea la târgurile internaționale s-au transformat în energie creativă, iar produsele cu care s-a prezentat CAREL CONSTRUCT la IMM COLOGNE au arătat aceasta. Firma a expus mese, bănci, comode și vitrine din lemn masiv de stejar și cer, dar și scaune tapițate și o structură de iluminat inedită, realizată din țevi de cupru. Atenția vizitatorilor a fost captată de o masă realizată din rășină epoxidică și de o alta din lemn de stejar vechi recuperat. Produsele au fost apreciate, iar numărul de vizitatori la stand a fost de peste 500 de persoane.
Elena Grumaz, administrator asociat CAREL CONSTRUCT: „Suntem bucuroși că putem duce mai departe tradiția românească în prelucrarea lemnului. Rezultatele, apreciem noi, vor fi pe măsura eforturilor și a dorinței noastre de a ne impune pe piețele internaționale cu produse create și realizate în Romania. Am fost emoționați și bucuroși când ne-au vizitat standul românii din diaspora, românii de acasă veniți special să viziteze expoziția, designeri interesați să introducă pe piața românească povestea lemnului. Dorim ca produsele noastre să îmbrace și casele românilor, care să se bucure odată cu noi de rezultatele lucrărilor noastre. Îmi doresc ca și cumpărătorii români să știe că, în mare parte, produsele din lemn pe care le văd în vitrinele marilor magazine de brand din afara țării sunt produse în România. Motiv pentru care am început colaborări cu designeri și firme de amenajări interioare care să expună în showroom-urile lor produsele noastre, iar în curând vom deschide un magazin de prezentare în Satu Mare.”
CARO JIBOU
CARO JIBOU a promovat la Târgul IMM COLOGNE din Köln, 5 modele noi de canapele din piele și stofă. În materie de cerințe din partea vizitatorilor, în tendințe se află curentul vintage și nuanțele de maro. Produsele firmei sunt confortabile si acoperă o gamă largă de gusturi, de la modern cu linii mai simple, la elegant cu linii si dimensiuni mai ample.
DESIGN FOR LIFE
Promovează designul industrial, modele noi de scaune tapițate cu piele, mese din stejar masiv – o reinterpretare modernă a curentului vintage. Produsele expuse de DESIGN FOR LIFE fac parte din categoria payable luxury. Pentru ei participarea la IMM Cologne reprezintă întotdeauna o prioritate, întrucât aici au ocazia să primească în stand vizitatori din toată lumea. Prezentarea lor a ieșit în evidență și de această dată grație obiectelor decorative în stil african atent selectate de către designerii care le realizează amenajarea standului.
DIS PROD
DIS PROD a expus la IMM COLOGNE mobilă de bucătărie: vitrine, masă și scaune tip bar din lemn de brad cu componente metalice, cu finisaje speciale, în alb, natur și gri cu aspect și linie vintage și modern. A prezentat și scaune tapițate cu piele și stofe în culori vibrante (portocaliu, roșu, albastru). „Produsele noastre sunt realizate în întregime din lemn masiv provenit din păduri europene pentru care se garantează replantarea. Sunt vopsite cu pensula, manual, ceea ce conferă fiecărei piese un caracter unic. Mobila noastră capătă un farmec aparte odată cu trecerea timpului.”
DITRE INTERNATIONAL
Firma DITRE INTERNATIONAL produce canapele și fotolii extensibile tapițate cu piele, fiind dotate cu sistem automat de extindere. Paleta de culori promovată la Köln a fost una neutră, respectiv nuanțe de gri și de maro. „Atenția noastră este îndreptată spre obținerea satisfacției clientului prin calitatea produselor noastre. Garantăm confortul și un stil unic, personalizat. Fiecare canapea pe care o creăm în unitatea noastră de producție este rezultatul competențelor și expertizei meșterilor noștri.”
ECOMATRIX
Elementul comun al pieselor de mobilier promovate de ECOMATRIX a fost stejarul masiv (cer), alegerea exclusivă pentru diversele mese expuse: pentru sufragerii, de cafea și de bar. Elementul inedit al acestora este modelul picioarelor, din combinații de stejar și/sau metal (în diferite nuanțe de auriu, argintiu sau negru). Una dintre colecțiile noi, care a fost pusă sub lumina reflectoarelor, este colecția CHESTERFIELD care include și scaune tapițate cu piele și picioare metalice.
Attila Egei, administrator ECOMATRIX: „Produsele realizate de echipa noastră sunt rezultate din simbioza materiei prime autohtone cu grija și îndemânarea meșterilor. Principalele produse sunt articole de mobilier pentru sufragerii si camere de zi din stejar masiv, realizate în diverse structuri si finisaje, elementele constructive fiind atât din lemn pur, cât și din combinații ale lemnului cu oțel, inox, sticlă, granit, zinc, stofă, piele și alte materiale cu care încercăm să anticipăm tendințele în designul de interior. Târgul de la Köln a fost un bun prilej pentru întâlnirile cu clienții existenți, dar și pentru stabilirea unor contacte noi, care sperăm că se vor fructifica în relații comerciale de durată. Clienții mulțumiți din cele 16 țări în care livrăm la ora actuală ne recomandă în ceea ce privește calitatea, prețul și termenele prompte de execuție. Totodată privim cu încredere si spre piața românească, segmentul fiind pe o pistă ascendentă, ceea ce se datorează participării an de an la târgul BIFE-SIM de la București și colaborării cu firmele românești de design.”
EKERO CONCEPT
EKERO CONCEPT a promovat la IMM COLOGNE brandul în curs de înregistrare UBIKUBI – un produs al unor designeri talentați. Piesele de rezistență promovate au fost: colecția MARCO de scaune cu șezut din plută și picioare din lemn de frasin cu elemente metalice, mobilierul de baie din lemn de frasin și iroko, biroul din stejar masiv, lampa Slash realizată din plută, ciment și plasă metalică, dar și o gamă variată de decorațiuni interioare.
www.ekero.ro | www.facebook.com/Ekero-Concept
FAMOS
La expoziția internațională de la Köln, FAMOS a ales să promoveze un mobilier modern de sufragerii – biblioteci, comode și vitrine din combinații de MDF vopsit în alb sau gri cu lemn masiv de stejar – natur sau stejar cu fag natur, îmbogățite estetic cu elemente din lemn secționat transversal din aceeași esență, mese din stejar masiv și mese extensibile furniruite cu furnir de stejar, dar și scaune din placaj mulat, vopsite în alb cu picioare din fag și legături metalice.
OMEGA SEATS
OMEGA SEATS a adus la IMM COLOGNE gama Premium de scaune cu spătar din placaj mulat, tapițate cu stofă, cu picioare din stejar, dar și fotolii tapițate cu stofă, cu picioare metalice, destinate industriei HoReCa. Producătorul intenționează să își dezvolte un brand nou – REANOS.
SIGSTRAT
Elementul de noutate prezentat de SIGSTRAT a fost colecția de mobilier pentru grădiniță intitulată sugestiv GRĂDI, din lemn stratificat de fag disponibil atât în nuanță natur, cât și în alte culori. Producătorul de mobilă a promovat la Köln și piese de mobilier pentru elevi: scaunul CLASS 56 pe schelet metalic și banca STUDENT DESK, precum și elemente mulate pentru scaune.
SZEL MOB
A venit la IMM Cologne cu un catalog de produse, cu 50 de modele noi disponibile în diferite culori. Au fost expuse piese de mobilier pentru bucătărie, respectiv mese, scaune, vitrine, scaune de bar, dar și biblioteci și mobilier de baie din lemn de brad și stejar masiv în diferite finisaje, vopsite preponderent în alb, dar și în nuanțe de gri, bej. Detaliile, elementele de feronerie alese și decorațiunile au menirea de a recrea atmosfera vintage.
Articol realizat cu info și foto de la Ana Maria Hacman – APMR, BUCIN MOB, DIZAINĂR, CAREL CONSTRUCT, ECOMATRIX, SIGSTRAT
Pingback:INDUSTRIA ROMÂNEASCĂ DE MOBILĂ A FOST REPREZENTATĂ LA „SALONE DEL MOBILE”, DE LA MILANO - Revista Mobila aprilie 29, 2017
Pingback:INDUSTRIA ROMÂNEASCĂ DE MOBILĂ A FOST REPREZENTATĂ LA „SALONE DEL MOBILE”, DE LA MILANO | APMR - Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România aprilie 29, 2017
Pingback:Au început înscrierile pentru Salone Del Mobile Milano și ICFF New York - Revista Mobila octombrie 1, 2017
Pingback:Au început înscrierile pentru Salone Del Mobile Milano și ICFF New York - APMR - Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România octombrie 1, 2017