Home / Design  / Casele viitorului

Casele viitorului

Lemnul ca material principal în construcţia de case – inovaţie, modernitate şi eficienţă

 

Concursul de arhitectură Wood Reinvented, susţinut de Fundaţia Kronospan, şi-a desemnat marele câştigător.

 

Trendurile arhitecturale de la nivel internaţional pun într-o măsură din ce în ce mai mare accentul pe întoarcerea la rădăcini. Se urmăreşte integrarea de elemente de tradiţie, prin utilizarea în construcţiile caselor noi de materiale calde, ecologice şi, în acelaşi timp, cu o eficienţă energetică ridicată. Lemnul poate fi considerat materialul – vedetă al acestor evoluţii globale.

 

Piaţa românească prezintă oportunităţi suplimentare de înglobare cu succes a tendinţelor globale de utilizare a lemnului nu doar în elemente de design interior şi mobilă, dar şi ca material principal în construcţia de case. Clienţii români dispun de surse certificate de lemn local de calitate, de forţă de muncă cu experienţă şi beneficiază şi de avantajul unui cost asociat construcţiei unei case de lemn, sub nivelul celor practicate pe pieţele externe. Pentru Fundaţia Kronospan, extinderea practicii utilizării lemnului ca material principal de construcţie în noile proiecte de case din România ţine astfel de o evoluţie naturală, o evoluţie din care doreşte să facă parte și la dezvoltarea căreia dorește să contribuie.

 

În acest context, Fundaţia Kronospan şi-a propus să promoveze pe piaţa românească modelele şi soluţiile de utilizare a lemnului ca material principal de construcţie, adăugând plus valoarea creativităţii şi inovaţiei ce caracterizează arhitectura locală contemporană, prin susţinerea primei ediţii a concursului de arhitectură Wood Reinvented. Tema concursului, derulat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, a fost exact cea a propunerii unei locuinţe eficiente energetic, în cadrul căreia lemnul să fie utilizat ca material principal de construcţie. Prin dezbaterea creată în anul 2017 pe marginea concursului în cadrul comunităţii de arhitecţi, cât şi prin puterea exemplului concret, care urmează să fie dat anul viitor prin realizarea casei din proiectul câştigător, Fundaţia Kronospan ţinteşte să  stimuleze preluarea cât mai largă în practica generală, de zi cu zi, a culturii lemnului ca soluţie de arhitectură contemporană de calitate.

 

Pe fondul interesului larg al comunităţii de arhitecţi, durata iniţială de înscriere a lucrărilor în cadrul concursului Wood Reinvented a fost extinsă, ea desfăşurându-se în perioada 1 aprilie – 15 octombrie 2017. Proiecte semnate de arhitecţi din toată ţara (inclusiv din Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Galaţi, Piatra Neamţ, Alba Iulia, Miercurea-Ciuc şi Târgu Mureş) au fost înregistrate în concurs, confirmând existența deschiderii şi interesului la nivel naţional din partea comunităţii de arhitecţi pentru tema propusă de Fundaţia Kronospan. Utilizarea lemnului ca material principal în construcţia de case era o temă cunoscută şi de preocupare pentru mulţi arhitecţi. Concursul Wood Reinvented a creat ocazia pentru ca această temă să fie dezvoltată suplimentar, prin propunerea de către arhitecţii–autori de abordări inovative şi cu accent pe utilizarea creativă a lemnului, astfel încât să se asigure atât o utilizare cât mai largă şi variată a soluţiilor pe bază de lemn în proiectul propus, cât şi crearea proiectului unei case cu o perfomanţă cât mai bună a eficienţei energetice.

 

Procedura de selecţie a celor mai bune lucrări a fost derulată în două etape. Pentru început, toate proiectele înscrise în concurs au fost evaluate atât arhitectural, cât şi din punct de vedere al eficienţei energetice. Comisia tehnică însărcinată cu această evaluare a fost de altfel compusă din doi experţi în eficienţă energetică (Horia Petran – INCERC Bucureşti şi Andrei Ceclan – Universitatea Tehnică din Cluj Napoca) şi din trei arhitecţi (Miklos Kollo – Larix Studio, Miercurea Ciuc, Dragoş Oprea – Exhibit Arhitectura, Braşov şi Biborka Bartha, Ambasador Kronospan). Comisia Tehnică a selectat în această procedură cei 5 finalişti ai concursului, ei intrând în cea de-a doua etapă, respectiv a desemnării marelui câştigător, de către un juriu internaţional. Relevanţa şi actualitatea temei utilizării creative a lemnului ca material de construcţie la nivel internaţional a facilitat, de altfel, prezenţa în cadrul juriului, alături de reprezentanţi apreciaţi ai comunităţii româneşti de arhitecţi (precum arh. Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, arh. Mihai Nuță, fondator ZONA și dr. arh. Biborka Bartha –  Ambasador Kronospan în România) a unor nume cunoscute şi respectate din fenomenul arhitectural global. Astfel, din juriul concursului a făcut parte şi arhitectul Ken Mackay, partener senior şi fondator al Mackay + Partners, din Londra, Marea Britanie.

 

Câştigător al Build Arhitecture Awards & Recognised leader in New Facade Technology UK 2016 şi al International Property Awards – Best Hotel Arhitecture 2015, Ken Mackay a putut aprecia direct modul în care arhitecţii români continuă să genereze soluţii inovatoare de valoare în ce priveşte utilizarea lemnului ca material de construcţie – în pas cu cerinţele şi standardele unei pieţe extrem de sofisticate, precum cea britanică. Arhitectul Pako Radovanovic, de la RADO Engineering Skopje, câştigător al Grand Prize for Arhitecture 2016 din Macedonia şi în acelaşi timp unul dintre arhitecţii cei mai bine cotaţi în plan european la acest moment, a contribuit şi el, ca membru al juriului, la desemnarea marelui câştigător al concursului Fundaţiei Kronospan, Wood Reinvented.

 

După prezentarea publică de către cei 5 finaliști a fiecărui proiect în cadrul conferinței SHARE Bucharest, membrii juriului au decis acordarea marelui premiu arhitectului Silviu Aldea, din partea Atelier Mass, Cluj Napoca. El a fost recompensat pentru originalitatea proiectului propus, respectiv pentru modalităţile variate, extrem de creative, care au integrat soluții și posibilități tehnologice moderne, deosebit de actuale de utilizare a lemnului și a panourilor pe bază de lemn, precum CTL (cross laminated timber), folosită în România în doar în câteva proiecte pilot. „Lemnul este un produs local, accesibil şi eficient. Este un material natural, organic, ecologic, care oferă multe avantaje tocmai pentru că este un produs viu” a fost mesajul central al câştigătorului marelui premiu în cadrul festivităţii de premiere, mesaj care a surprins esența viziunii Fundației Kronospan. Tocmai pentru a da o imagine şi mai clară a acestei viziuni şi a încrederii în potenţialul pe mai departe al lemnului ca material de construcţie, Fundaţia Kronospan, va realiza anul viitor proiectul câştigător. El va fi construit de la zero, respectând întocmai parametri şi caracteristicile stabilite în proiectul premiat.

 

Potenţialul lemnului ca material principal de construcţie de case este descoperit din ce în ce mai mult, an de an. Progresul tehnologic, inovaţia şi aplicabilitatea creativă, toate împreună au rolul lor în redescoperirea constantă a multiplelor variante de utilizare a lemnului în construcţia caselor. Este un proces în care Fundaţia Kronospan crede şi din care vrea să facă parte şi pe viitor. Ne revedem astfel la Wood Reinvented 2018!

 

Proiectul castigator: Aldea Silviu, SkyLight House

Proiectul castigator: Aldea Silviu, SkyLight House

Bolog Bogdan - HOME X CELLS

Bolog Bogdan – HOME X CELLS

Miclaus Marius, crystal-in

Miclaus Marius, crystal-in

Voica Marius, House for fishermen

Voica Marius, House for fishermen

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT